Uten karisma

Mitsubishi har slått på stortromma. Fem års gratis service og fem års/100.000 km garanti. Kjøper du en nyere bruktbil er du med andre ord nær sagt i havn.

Ironisk nok var det en av verdens mest anonyme biler som fikk navnet Carisma. For Mitsubishi Carisma får neppe hjertet ditt til å banke fortere – verken når du ser på bilen eller når du kjører den.

Det positive er imidlertid at du nær sagt slipper å bekymre deg over problemer – ikke minst fordi Mitsubishi her hjemme har gitt svært generøse garantier. Den 1. april 1993 innførte nemlig Mitsubishi fem års/100.000 km garanti – og fra 1999 fem års service inkludert i bilens nybilpris. I tillegg ble en ti års/ 200.000 kilometer garanti på bilens styringselektronikk lansert i 1998. Som bruktbilkjøper er dette garantiavtaler du vil nyte godt av.

Garantier til tross, Mitsubishi Carisma er ikke feilfri.

Dette er feilene

Dette bør du sjekke
Karosseri:- Rust er neppe noe problem på en så ny bil som Carisma tross alt er. Sjekk likevel.
Motor:- Motorene er stort sett solide.
 - Det er meldt om problemer med avleiringer rundt innsugsventilene på GDi utgavene. Du merker det ved tydelig ytelsessvikt.
 - Det har vært tilbakekallingsaksjon på GDi på grunn av en pakning i eksosanlegget. Denne sviktet.
Diverse:- Slitt bærearm i forhjulsoppheng. Hør etter ulyder.
 - Tenningslås som henger seg opp.
 - Defekt startsperre (den kjenner ikke igjen nøkkelen.)

Dette er historikken

Dette er historien
1995:- Mitsubishi lanserer Carisma her hjemme i januar. Motorutvalg: 1,6 og 1,8 liter. Senere samme år kommer sedanutgavene.
1997:- Carisma får som en av de første bilene i verden direkteinnsprøytet bensinmotor, GDi.
1999:- Oppgradering av 2000-års modeller.
2001:- Carisma får 1,9-liters dieselmotor med 115 hester; DI-D.

Konklusjon

Du kan ikke gjøre mye feil dersom du kjøper en Mitsubishi Carisma som er yngre enn fem år gammel – da er du stort sett dekket av garantier. Men hvis bilen er en 1996-modell eller eldre er den ikke lenger dekket av garanti, og da gjelder det som ellers å gjøre hjemmeleksen.

Prismessig må du forvente å betale om lag 130.000 kroner for en 1996 modell GL med 90.000 kilometer på speedometeret og den minste motoren. Carisma med GDi-motor begynner på om lag 165.000 kroner. Typisk er det at kombi-utgavene er noe dyrere enn Carisma som sedan.

Ser man på statistikken fra tyske TüV kommer imidlertid ikke Mitsubishi Carisma godt ut. På biler som er fra 1 til 3 år gamle har 7 prosent av bilene alvorlige feil. Gjennomsnittet er 4,7 prosent.

  • Her finner du våre tester av Mitsubishi Carisma.