Ut på veien

Selvsagt skal du prøvekjøre bilen før du slår til. Hør etter ulyder fra gearkassen. Skraping kombinert med trøbbel å få bilen i gear, betyr ofte at synkroniseringen er slitt. Uling er også tegn på slitasje.

Stapp papir inn i eksospotta, start motoren og hør etter ulyder.
Stapp papir inn i eksospotta, start motoren og hør etter ulyder. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Clutchen kan du prøve på to måter. Den ene er at du setter bilen i andre gear, trekker til håndbremsen og slipper clutchen. Stopper motoren er det greit, gjør den ikke det må clutchen byttes. Neste triks er å legge inn et høyt gear i en bratt oppoverbakke. Clutchen er slitt dersom den slurer.

Prøvebrems

En bremseprøve bør du også ta. Sørg for at det ikke er biler bak deg, og ikke hold for høy fart. Hør etter ulyder fra bremsene og kjenn etter hvordan de tar. Trekker bilen til siden ved nedbremsing er det tegn på at noe er galt - enten er bremsene ujevnt slitt, eller det er problemer med forstillingen. Metalliske lyder fra bremsene tyder på slitte bremsebelegg.

Legg også merke til om bilen gynger over ujevnheter eller krenger unaturlig mye i svinger. Dersom den gjør det er støtdemperne mest sannsynlig slitt.

Hvor langt har bilen gått?

Man skal ikke stole blindt på kilometertelleren, heller ikke hvis den er digital. Fortsatt gjelder de gamle knepene. Er rattet blankt, setetrekket veldig slitt og setene nedsittet? Eller er lakken slitt av i dørkarmene? Slike ting kan hjelpe deg til å danne deg et inntrykk av om tallenes tale stemmer med virkeligheten.

Ulykke?

En enkel måte å finne ut av om bilen har vært innblandet i en ulykke på er å parkere bilen ca 1,5 meter fra en rett linje - for eksempel en fortauskant eller vegmerking. Denne vil avspeile seg i lakken, og speilbildet skal fortsatt være rett. Dersom den er bølgete er sannsynligheten stor for at bilen har besøkt et opprettingsverksted.

Det viktigste når man skal kjøpe en brukt bil er å være kritisk, still spørsmål og undersøk. Be om tilstandsrapport eller få et godkjent bilverksted til å undersøke tilstanden på bilen du skal kjøpe. Bare på den måten kommer man ut av jungelen med æren i behold.

Denne artikkelen ble første gang publisert 18. november 1998