Usikker på om du har satt på sommerhjulene riktig?

Våren er ankommet for fullt og store deler av landet, og mange har allerede gitt bilen vårpussen, men har du husket å etterstramme hjulboltene?

<b>HARDT UNDERLAG:</b> Det er viktig at underlaget du velger å bytte hjulene på ikke kan sørge for at jekken slipper. Hold deg unna ujevnt underlag og grus.  Foto: PER ERVELAND
HARDT UNDERLAG: Det er viktig at underlaget du velger å bytte hjulene på ikke kan sørge for at jekken slipper. Hold deg unna ujevnt underlag og grus. Foto: PER ERVELANDVis mer

Har du ennå ikke byttet hjul på bilen kan det være akkurat det du har planer om i helgen. Har du allerede byttet, bør du kanskje ta en ekstra sjekk etter de første milene.

Typiske feil og gode tips

Det er flere småting å tenke på før du kan sette deg i bilen og fyke av sted på ferske sommerdekk.

LES OGSÅ: Er dekkene dine riktig montert?

Løsne boltene før du jekker
Å løsne boltene før du jekker opp minimaliserer risikoen for at du skal rive bilen av jekken når den først er i luften. Må du slite med bolter som sitter godt når bilen allerede står noe ustøtt kan du risikere at bilen mister festet med jekken, og du kan skade både deg selv og bilen.

Finn jekkepunktene
Allerede før hjulene er i luften er det mange som gjør feil. For å unngå skader på bilens karosseri er det viktig å plassere jekken riktig. Under bilen og dørene er det ofte jekkepunkter som er markert for at det er her belastningen tåles best.

- Det er viktig å bruke en jekk som er godkjent for bilens tyngde, samt plassere den riktig, fortalte Joachim Tandberg i Viking til Dinside da vi i høst skrev tilsvarende sak før vinteren.

- Løs grus, helling og ujevnt underlag er generelt dårlige steder å velge om en skal bytte hjul.

JEKKEPUNKT: Finn jekkepunktene til bilen før du jekker. Om du ikke benytter deg av disse kan du skade bilens karosseri, samtidig som den blir ekstra ustø.  Foto: Samfoto
JEKKEPUNKT: Finn jekkepunktene til bilen før du jekker. Om du ikke benytter deg av disse kan du skade bilens karosseri, samtidig som den blir ekstra ustø. Foto: Samfoto Vis mer


Bruk momentnøkkel
Å bruke momentnøkkel når du løsner og fester boltene sørger for at du ikke gir for stor belastning på festepunktene. Det sørger også for at du ikke møter på uforutsette utfordringer neste gang du må bytte hjul.

Husk å etterstramme boltene
Glemmer du å etterstramme boltene etter de første milene er det fare for at dekket plutselig kan komme susende forbi deg på motorveien. Lange kjøreturer kan føre til at festepunktene løsner og at hjulene sitter løsere. Gå alltid over med momentnøkkelen etter den første kjøreturen når hjulene har fått satt seg.

LES OGSÅ: Dekkskifte for dummies

SJEKK TRYKKET: For at dekket skal oppføre seg som ønskelig er det viktig at dekket har riktig mengde luft.  Foto: Samfoto
SJEKK TRYKKET: For at dekket skal oppføre seg som ønskelig er det viktig at dekket har riktig mengde luft. Foto: Samfoto Vis mer


Sjekk lufttrykket

For at dekket skal yte optimalt er det viktig at det avgir riktig trykk langs veien. Om ikke dekket treffer underflaten som det er tenkt, vil det heller ikke oppføre seg som det skal.

Dette gir nødvendigvis ikke utslag før du er i en situasjon hvor du absolutt har behov for det, hvilket gjør det viktig å følge med på trykket i dekkene.

Hvilket trykk som passer dine dekk og bil finner du på de aller fleste bensinstasjoner eller i manualen som fulgte med bilen.

Her finner du Dinsides pristest på sommerdekk