UP: - Mindre promillekjøring i jula

Trodde du at julebordsesongen var høysesong for rattfyll? Da tok du feil!

STORE MØRKETALL: Runar Karlsen forteller at det daglig er omtrent 126.000 kjøreturer hvor sjåføren i en eller annen form er ruset. Foto: NTB SCANPIX
STORE MØRKETALL: Runar Karlsen forteller at det daglig er omtrent 126.000 kjøreturer hvor sjåføren i en eller annen form er ruset. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Antallet anmeldte forhold faller i desember, januar og februar til tross for økt kontroll. Selv UP er forundret over utviklingen.

I fjor registrerte Utrykningspolitiet 9279 tilfeller hvor føreren av et kjøretøy hadde en form for rus i kroppen. I år er det hittil blitt registrert 7914 tilfeller, uten fullstendige tall fra november og desember.

Prøv vår promillekalkulator

Varierende tall, lik tendens

Selv om tallene varierer noe mellom 2014 og 2015, er tendensen den samme: Januar, februar og desember har lavest antall anmeldelser, mens det er flest i sommermånedene.

I desember 2014 ble det registrert 670 anmeldelser hvor sjåføren var ruset i trafikken.

HØY AKTIVITET: - Det er beregnet at det daglig finner sted rundt 126.000 kjøreturer hvor føreren er ruspåvirket, forteller UP-sjef Runar Karlsen. Foto: NTB SCANPIX
HØY AKTIVITET: - Det er beregnet at det daglig finner sted rundt 126.000 kjøreturer hvor føreren er ruspåvirket, forteller UP-sjef Runar Karlsen. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

- Vi utfører kontroller på en veldig jevn basis, så det er vanskelig å si noe om hvorfor det er færre
anmeldelser nettopp i vintermånedene desember, januar og februar, forteller UP-sjef Runar Karlsen til DinSide.

Les også: Politiet sjekker over 700.000 bilister i år

Til tross for at en skulle tro antallet økte i julebordsesongen, gjør den altså ikke det. Dette forundrer Karlsen også.

- Vi har økt fokus i denne perioden så det er vanskeligere å slippe unna. Samtidig ser vi at opp mot 70-80 prosent av de som blir anmeldt for ruspåvirket kjøring, er gjengangere og personer som er jevnlige brukere.

- De resterende 20-30 prosentene er de som tar sjansen, eller ikke har ventet lenge nok dagen etter.

Les også: Sykkel-blending er et økende problem

Store mørketall

Andelen ruskjørere er overrepresentert i ulykker. En dybdeanalyse utført av Statens Vegvesen viser at rus har vært en sannsynlig medvirkende faktor i 21 prosent av dødsulykkene i 2014.

- Beregninger viser at det i Norge daglig finner sted rundt 126.000 kjøreturer hvor fører er ruspåvirket.

- Påvirkningen av narkotika og rusgivende legemidler er 5 ganger høyere enn for alkohol, utdyper Karlsen når vi spør hvor mange av disse som er alkoholrelatert.

Siden 2008 har det vært en kraftig økning i kontroller fra politiets side. I tillegg har bedre testhjelpemidler ført til at politiet nå tar en ruspåvirket sjåfør per 341 person de sjekker. Dette er en kraftig økning siden 2008 da det respektive antallet var én per 1281 sjåfør, viser tall fra Utrykningspolitiet.

Les også: EUs mål for trafikksikkerhet i faresonen

TA TAXI: Den klare oppfordringen er å benytte seg av venner eller taxi, gjerne dagen derpå også om du er usikker på om du er helt edru når du skal hente bilen. Foto: NTB SCANPIX
TA TAXI: Den klare oppfordringen er å benytte seg av venner eller taxi, gjerne dagen derpå også om du er usikker på om du er helt edru når du skal hente bilen. Foto: NTB SCANPIX Vis mer


Nedgang i omkomne i trafikken

I 2014 mistet 152 personer livet i trafikken på norske veier. etter november i år har vi mistet 113 - noe som betyr at vi ligger an til å få det laveste tallet på 10 år.

- Med utviklingen i testutstyret, som vi pålegger alle tjenestemenn å bruke når de er ute i trafikken, ser vi gode resultater. Økt fokus på trafikksikkerhet og mer synlighet gir heldigvis en god effekt, sier UP-sjefen.

I tillegg settes også fartsgrensene ned enkelte steder om vinteren.

Promillen faller med 0,12-0,18 per time

 • Gjennomsnittlig faller blodets alkoholkonsentrasjon med ca. 0,12-0,18 promille per time hos både kvinner og menn. Dette innebærer at noen individer forbrenner 0,12 promille per time, noen forbrenner 0,18 promille per time, mens de fleste forbrenner ca. 0,15 promille per time. Hos personer med et jevnlig, hyppig og stort alkoholforbruk kan forbrenningen gå raskere, opp mot 0,30 promille per time, og i sjeldne tilfeller enda raskere. Ved lav promille, under Vegtrafikklovens grense på 0,20 promille, går forbrenningen litt saktere enn ved promiller høyere enn 0,20. ( Folkehelseinstituttet )

 • Ikke hent bilen morgenen etter

  Nå som vi går inn i sluttspurten av julebordsesongen, har UP-sjefen en klar oppfordring:

  - Er du usikker på om du skal hente bilen etter gårsdagens fyll, vent noen timer til. Å bomme på det, er veldig unødvendig og trist. Så legg inn gode marginer.

  - Følg det gamle rådet til moren eller faren din: Kjør forsiktig og ta hensyn til vær og føreforhold når det er så vekslende som det er i disse dager. Det er krevende overganger fra vått til kaldt vær og mørke veier, avslutter Karlsen.

  Prøv vår promillekalkulator

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer