Unngå tabber ved bilkjøp

Spørsmålene er mange, men vi har samlet en hel del praktiske verktøy i venstremargen på Motorsiden. Under følger en nyttig gjennomgang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bilkjøp er en stor investering, ved hjelp av lenkene under skulle risikoen være betydelig redusert.

Som alltid gjelder det å sjekke serviceheftet. Er det mangelfullt, så ikke kjøp bilen. Er service utført av ”Grøfta Auto”, så ikke kjøp bilen. Mangler serviceheftet, så ikke kjøp bilen. Hvis selger har kontor i et telt (plasthall) eller i en brakke med hjul, så ikke kjøp bilen. Hvis selger kun har mobiltelefon, så ikke kjøp bilen. I tillegg er det bra med tilstandsrapport og/eller NAF-test.

Ellers bør du undersøke forsikringen på den aktuelle bilen, prisene spriker i hytt og vær slik at det trengs en grundig sjekk. Det er for eksempel stor spredning fra merke til merke, og skal du ha en dyr bil kan prisforskjellene bli enorme.

Tester og omtaler

image: Unngå tabber ved bilkjøp

Hvis du har funnet ut om du satser på ny eller brukt bil, kan du for eksempel starte med å lese tester av nye biler eller omtaler av bruktbiler.

Nybiltestene finner du på denne lenken.

Omtaler av bruktbiler finner du på denne lenken.

Bruktbilpriser

En av våre mest populære verktøy er bruktbilprisene. De gir deg prisene for de aller fleste bilene som har vært i salg på det norske markedet. Merk at omregistreringsavgift ikke er inkludert i prisene. Bruktbilprisene gir deg et godt grunnlag for hva din nye bil kommer til å koste.

Prisene finner du på denne lenken.

Bruktimport?

I forbindelse med et bilkjøp koster alt penger. Det er jo som kjent avgifter i øst og vest. Skal du importere fra utlandet trenger du en importkalkulator for finne ut hva bilen koster i Norge.

Finner du ikke bilen du leter etter er det bare og hoppe til neste bildet. Du får gjort utregningene likevel.

Vår importkalkulator finner du på denne lenken.

På denne lenken finner du fremgangsmåten for bruktbilimport.

Heftelser

Videre bør du sjekke heftelser. Det er veldig enkelt. Du trenger registreringsnummeret, som du plotter inn i ruten i dette skjemaet.

Omregistreringsavgift

Staten skal ha en viss sum for skrive ut nytt vognkort til den nye eieren. Billigste omregistreringsavgift er 1.290 kroner og dyreste er 18.427 kroner. Dette kan bli en betydelig del av kjøpesummen.

Kalkulatoren finner du nederst på denne lenken.

Finansiering

Du vet kanskje hvor mye penger du kan bruke på bil? På denne lenken kan du finne ut hva finansieringen koster.

Kontrakt

Det er lurt med en god kontrakt. Det beskytter både kjøper og selger. En slik kjøpekontrakt koster penger i bokhandelen. Vi har derfor laget en helt gratis kontrakt som du finner på denne lenken.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!