Unngå feilparkering

Slik slipper du unna parkeringsbøter om vinteren.

<strong>MERKINGEN BORTE:</strong> Ser du ikke stripene, vil du neppe få bot om du parkerer mellom to plasser, men  parkerer du for langt ut i veien, vil du likevel få bot for å hindre framkommeligheten. Foto: Trafikketaten, Oslo Kommune
MERKINGEN BORTE: Ser du ikke stripene, vil du neppe få bot om du parkerer mellom to plasser, men parkerer du for langt ut i veien, vil du likevel få bot for å hindre framkommeligheten. Foto: Trafikketaten, Oslo KommuneVis mer

Vinteren gir glatt føre, snødekte skilt og skjulte gangfelt og parkeringsplasser. Det er likevel ikke slik at du risikerer parkeringsbøter for forhold du ikke kan se - her forteller vi deg hvordan reglene praktiseres.

Står du i veien? Nå kan Vegvesenet fjerne bilen din

Ikke bøter

Trafikkreglene her til lands tillater ikke at man parkerer nærmere gangfelt enn fem meter. Ikke alle gangfelt er skiltet, og i disse vintertider vil mange være godt gjemt under snøen.

- Hvis gangfeltet ikke er skiltet, og det heller ikke er synlig på grunn av snø, gis det ikke gebyr ved feilparkering. Her gjelder en viss grad av rimelighet, sier Kari Eliassen, pressekontakt i Trafikketaten i Oslo.

Samme prinsipp gjelder for parkeringsoppmerking. I utgangspunktet vil de fleste parkeringsvakter ilegge gebyr hvis man parkerer midt mellom to plasser, altså når bilen er plassert på oppmerkingen.

- Selv om man i utgangspunktet skal parkere innenfor oppmerkingen, vil det ikke gis gebyr når disse er skjult av snø eller is, sier Eliassen.

Skilting gjelder alltid

Enkelte unntak fra parkeringsbestemmelsene gis altså når merkingen på bakken blir usynlig for det blotte øye. Dette gjelder derimot ikke for snødekte skilt.

- Er skiltet dekt av snø, er det likefullt gyldig. Er man i tvil bør man koste av skiltet for å unngå å bryte parkeringsbestemmelsene, påpeker Eliassen.

Sjekk ut disse skrekkeksemplene på dårlig parkering.

MERKINGEN BORTE: Ser du ikke stripene, vil du neppe få bot om du parkerer mellom to plasser, men  parkerer du for langt ut i veien, vil du likevel få bot for å hindre framkommeligheten. Foto: Trafikketaten, Oslo Kommune
MERKINGEN BORTE: Ser du ikke stripene, vil du neppe få bot om du parkerer mellom to plasser, men parkerer du for langt ut i veien, vil du likevel få bot for å hindre framkommeligheten. Foto: Trafikketaten, Oslo Kommune Vis merGode råd ved vinterparkering

Parkeringsbestemmelsene skal bidra til økt trafikksikkerhet og fremkommelighet. Kari Eliassen i Trafikketaten gir derfor følgende råd til vinterbilistene, for å bidra til nettopp dette:

  • Ikke vær til hinder for trafikken. Mange bilister parkerer for langt ut i gata, for eksempel på grunn av brøytekanter. Er de til hinder for trafikken, vil de bli ilagt gebyr.

  • Prøv å tenke gjennom hvordan du parkerer. Er du i tvil om din parkering er lovlig, er det bedre å finne parkering et annet sted.
  • Vær også obs på 24-timers regelen.