Unngå dagen derpå-fellen

Vent lenge nok før du kjører dagen etter festen.

<b>LA BILEN STÅ:</b> Er du usikker på om du har promille eller ikke, er det best å la bilen stå. Foto: PANTHERMEDIA
LA BILEN STÅ: Er du usikker på om du har promille eller ikke, er det best å la bilen stå. Foto: PANTHERMEDIAVis mer

Dersom du blir tatt for promillekjøring er standardboten en halv månedslønn, samt at man mister førerkortet. For ikke å nevne de konsekvensene det vil få om uhellet er ute.

Blant annet vil ingen forsikring gjelde dersom det påvises at man kjørte i beruset tilstand da ulykken skjedde.

Likevel er det mange av oss som ikke tar de nødvendige hensynene som følger dagen derpå.

Hvordan være sikker

Naturlig nok er det mest innlysende å skaffe seg en promillemåler. Men, det er stor variasjon i kvalitet og nøyaktighet. Så her gjelder det å velge riktig for å være på den sikre siden.

Det finnes også andre metoder for å beregne promillen dagen derpå. Blant annet Dinsides egen promillekalkulator. Her tas det høyde for vekt og kjønn, samt antall enheter du drikker og hvor mange timer det har gått siden første enhet ble konsumert.

Et annet alternativ er NTNUs drikkeplan. Her kan du se promillens utvikling på en graf, samt hvordan alkoholen påvirker deg. Selv om du her kan legge inn et mer nøyaktig og detaljert drikkemønster, tar den ikke høyde for kjønn.

SOMMERTØRST: Sol og sommer gjør oss ofte mer tørst på alkohol. Men pass på så du ikke går i fella dagen derpå. Foto: Colourbox.com
SOMMERTØRST: Sol og sommer gjør oss ofte mer tørst på alkohol. Men pass på så du ikke går i fella dagen derpå. Foto: Colourbox.com Vis mer


12 timer

En tommelfingerregel er at man skal vente tolv timer fra siste konsumerte enhet til man kjører. Men dette er ikke alltid nok. Hvordan man påvirkes av alkohol og hvor fort alkoholen forbrennes er individuelt.

Ifølge Folkehelseinstituttet forbrenner et gjennomsnittsmenneske rundt 0,15 promille per time. Men, individuelle ulikheter forekommer, så det sies at man forbrenner mellom 0.10 og 0.25 promiller per time, uavhengig av kjønn.

Kjønnsforskjellen slår også ut i beregningen av promille. Menn er ofte større og veier mer. I tillegg har de en høyere andel vannholdig vev en kvinner. Dermed har alkoholen større masse å fordele seg på, hvilket gjør at promillen blir lavere hos menn enn hos kvinner ved samme inntak.

Hos kvinner fordeles alkoholen på 50% av kroppsvekten, men den hos menn fordeler seg på 60% av kroppsvekten.

Dersom du er i tvil lønner det seg å la bilen stå. Vet du at du må opp tidlig for å kjøre bil, er det helt klart lurest å holde seg unna alkohol, selv om det kanskje er fristende på lyse og varme sommerkvelder.