<strong><b>KAN UNNGÅS:</strong></b> Bulkskadene kan unngås om du er litt ekstra oppmerksom på hvor du parker. Foto: ALL OVER PRESS
KAN UNNGÅS: Bulkskadene kan unngås om du er litt ekstra oppmerksom på hvor du parker. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer

Unngå bulkebøllene

Det er få ting som er mer irriterende enn å komme tilbake til en bulket bil på parkeringsplassen. Spesielt når gjerningsmannen har forsvunnet.

Publisert
Sist oppdatert

Hvert år blir omlag 40 000 parkerte biler påkjørt i Norge.

Ifølge tall fra Finans Norge har 10.086 parkerte personbiler blitt påkjørt så langt i år. I hele 2013 ble 39.301 personbiler som stod parkert påkjørt.

De årlige kostnadene for bulkeskader som dette ligger på rundt 300 millioner kroner. Likevel er det store mørketall, fordi langt fra alle innrapporterer skadene til forsikringsselskapene.

Mange lar være å ta småbulking på egen regning på grunn av bonustap, sier skadeleder i DNB, Anne Stine Eger Mollestad i en pressemelding.

Stikker av

Det største problemet er at mange av de som bulker en parkert bil ofte stikker av uten å gi seg til kjenne eller legge igjen navn og nummer.

Også her er det store mørketall, for det er naturligvis vanskelig å finne igjen synderen dersom ingen har sett noe. Som følge av dette blir mange saker henlagt om man anmelder forholdet, og man blir nødt til å dekke skadene selv.

- Vi har et inntrykk at det er en økende trend at folk stikker fra åstedet, og det gjelder spesielt i byene. Vi oppfordrer alle som observerer noen som bulker en bil og som forsøker å stikke av om å notere nummeret slik at gjerningsmannen må gjøre opp for seg. Her har vi et felles ansvar med å ta bulkebøllene, sier Eger Mollestad.

Kan unngås

Eger Mollestad forteller at man kan ta noen enkle forholdsregler for å unngå slike bulkskader på bilen.

Det finnes blant annet parkeringshus med overvåkningskameraer. Sjansen er her mindre for at noen tørr å stikke av etter å ha bulket bilen din.

I tillegg kan det være lurt å se an hvor man parkerer. Har bilen ved siden av deg mange bulker, kan det vært lurt å sette bilen din et annet sted.

Dersom det er mulig, så er det en fordel å unngå trange gateparkeringer, eller tvilsomme strøk.

Bulkebøller på ferie

Norge er likevel er trygt land å parkere i sammenlignet med andre europeiske land.

I enkelte sør-europeiske land og storbyer er bulker nesten uunngåelig ved gateparkering. Der brukes støtfangerne på parkerte biler til å lage mer plass.

I tillegg er det ofte en ukultur med at de som påfører skader på parkerte biler ikke legger igjen kontaktinformasjon.

Dette er noe man bør være veldig oppmerksom på dersom man har leiebil. Det kan nemlig ende opp med å koste deg dyrt.

- Mye tyder på at nordmenn bulker for opp mot 100 millioner i utlandet hvert år - kanskje mer – for også her er mørketallene store, og det finnes ikke noen god statistikk for dette. I tillegg har vi ingen oversikt over bulkingen som skjer med leiebiler, og her er det ganske betydelige skader, forteller Mollestad.

Ferie er høysesong for bulking

Omtrent 30 prosent av alle trafikkulykker skjer i sommermånedene. Det har gjerne sammenheng med at vi kjører ukjente leiebiler, ferdes på ukjente steder og under uvante forhold.

Eger Mollestad minner om at man alltid må tegne egen forsikring når man leier bil.

- Mange tror for eksempel at reiseforsikringen dekker leiebilen. Det gjør den ikke! Se også over vilkårene i forsikringen, for både egenandel og kostnader varierer kraftig hvis det skulle oppstå et uhell. Gå også nøye over bilen på forhånd slik at tidligere skader på bilen blir registret på deg, råder Eger Mollestad.

Det er veldig få som tenker over hvilke forsikringer som gjelder når man leier leiebil. Dette bør man passe på. Billig leiebil kan nemlig fort bli veldig dyrt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer