TZ3 Stradale: Skjønnhet med ti sylindre

Nå avsluttes TZ3-programmet med den enda penere (?) gateversjonen.

 Foto: Zagato
Foto: Zagato Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var året 2010 som markerte Alfa Romeos 100 års eksistens, så denne blir presentert noen i seneste laget. Imidlertid er vel det viktigste at programmet ble lansert i tide.

Hyllest

Det var nemlig den 5. juli i fjor vi kunne vise den oppsiktsvekkende kreasjonen Zagato TZ3 Corsa, en hyllest til klassiske Alfaer som gjorde god figur på alskens baner fra 1920-årene (Scuderia Ferrari på 20- og 30-tallet, Alfa Corse på 40- og 50-tallet, Autodelta og Scuderia Zagato i desenniene opp mot årtusenskiftet.

Amerikansk-italiener

I motsetning til Corsa-modellen, er denne bilen, som presenteres som den første "amerikanske Alfa Romeo", basert på chassis og drivlinje fra Viper ACR, altså med en 8-liters motor med ti sylindre og en toppeffekt på 608 hestekrefter. Zagatos karosseri utgjør utsmykningen - og det er laget i karbonfiber. Allikevel blir nødvendigvis bilen en del tyngre enn den ultra-lette Corsa (850 kg!!)

Foto: Zagato
Foto: Zagato
Foto: Zagato
Foto: Zagato
Foto: Zagato
Foto: Zagato


Gatebiler

Tro til sitt selvdefinerte oppdrag - og til tradisjonene - presenterer Zagato gateversjonen av TZ3, TZ3 Stradale, som en hyllest til, og med tydelige referanser til de historiske Zagato-Alfaene for bruk på vei. Zagato lister selv opp en lang rekke modeller:

- Fra 20- og 30-årene: RLSS, 1500, 1750, 2300, 2900 Zagato;
- Fra 40- og 50-årene: 6C 2500 Panoramica, 1900 SSZ og Giulietta SVZ;
- Fra 60- og 70-årene: SZ, 2600 SZ, Giulia TZ og Junior Z;
- 80- og 90-tallet: R.Z. og S.Z.

Særlig hekkpartiet er gjenkjennelig med sin hevede og spesielle"Coda Tronca"-stil som gir den såkalte "Kamm-effekten" for aerodynamisk effektivitet og stabilitet. Dette ble testet ut av Zagato tidlig på 60-tallet og kulminerte med TZ og TZ2-modellene.

Ni eksemplarer

Zagato presiserer at, mens TZ3 Corsa var et unikt eksemplar (bestilt/sponset av en Zagato-samler ved navn Martin Kapp), så er TZ3 Stradale en bil som skal lages i ni eksemplarer. Det første eksemplaret av Stradale er kjøpt av den amerikanske Zagato-samleren - og styremedlem ved Saratogas bilmuseum - Eric King. Eksemplar nummer to skal gå til Japan mens nummer tre vil havne i Europa.

Når alle ni er laget betyr det at jubileumsløpet er kjørt for Zagatos vedkommende. Og at ti nye verdifulle samlerobjekter vil fortsette å berike Alfa Romeos og Zagatos historie også i fremtiden.

I denne videoen kan du se Zagato Z3 Stradale i aksjon. Fra cirka 0:45.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!