Bilradioer er ettertraktede blant biltyver. Produsentene har forskjellige løsninger for at du skal slippe å oppleve denne situasjonen. (Bildet er arrangert) Foto: Jan Harry svendsen
Bilradioer er ettertraktede blant biltyver. Produsentene har forskjellige løsninger for at du skal slippe å oppleve denne situasjonen. (Bildet er arrangert) Foto: Jan Harry svendsenVis mer

Tyverisikring: Kodekort er best

Det singler i knust glass, og på sekunder er bilstereoen revet ut av dashbordet. Tilbake er et sort hull og noen ledningsstumper. Den fredelige parkeringsplassen er forvandlet til åstedet for en kriminell handling.

Stjålne bilradioer er lette å omsette, og enkle å få tak i. En profesjonell biltyv bruker ikke mer enn noen sekunder på jobben.

Mange ulike løsninger har vært tatt i bruk for å forhindre at langfingrede stikker avgårde med radioen din. Noe av det første som kom var kode, men det tok ikke lang tid før det kom løsninger hvor man kunne ta med seg hele radioen. I dag er det mest vanlig med kodekort, avtagbart frontpanel eller en del av frontpanelet. Tanken er god, fjern en del av radioen slik at den ikke virker - da vil heller ikke tyven være interessert i spilleren.

Avtagbart frontpanel

Radioer hvor man har muligheten til å ta med seg frontpanelet har åpenbare fordeler. En av dem er at det er enkelt å se om fronten mangler eller ikke. Problemet er bare at det er svært få som orker tanken på å dra med seg en såvidt stor del hver gang de parkerer bilen. Løsningen blir ofte å legge radiofronten i hanskerommet eller under gulvmattene, og da er man egentlig like langt.

Smartere er løsningen hvor man fjerner en del av frontpanelet eller en bryter. Det er fortsatt lett å se fra utsiden, og en liten del er enklere å ta med seg ut av bilen enn et helt frontpanel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kodekort er best

Fordelen med nøkkelkortet er at det er enkelt å få med seg. En hel radiofront er upraktisk og    ender alt for ofte i hanskerommet eller under mattene.  Foto: Jan Harry Svendsen
Fordelen med nøkkelkortet er at det er enkelt å få med seg. En hel radiofront er upraktisk og ender alt for ofte i hanskerommet eller under mattene. Foto: Jan Harry Svendsen Vis mer

Den beste løsningen er - etter vårt skjønn - såkalte ”nøkkelkort”. Fordelen er at de er enkle å få med seg, og det er lett å se fra utsiden av bilen om kortet er på plass eller ikke. Når du fjerner kortet, kommer det nemlig ut en ”leppe” som blinker for å tiltrekke seg oppmerksomhet.

Strenge regler

Har du kjøpt en bilradio med avtagbar front, brytere eller kodekort, skal du passe godt på kjøpskvitteringen. Har du vært uheldig og har mistet fronten eller kortet, må du fremvise kvittering for å få en ny front eller kodekort. Kvitteringen er ditt eneste bevis på at bilradioen faktisk er din!

Rydd opp

For å forhindre innbrudd i bilen er det noen få tommelfingerregler som bør følges: Ikke la mobiltelefon, stresskoffert, lommebok og vesker ligge i bilen. Ta det heller med deg! Sørg også for at bilen er ryddig og tom for verdisaker.

Pass også på at du ikke oppbevarer radiofronten i hanskerommet eller under mattene. Har du et ekstra nøkkelkort til radioen din, bør du også sørge for at dette ikke ligger i bilen. Ta det ut og legg det hjemme.