<b>VIS AT BAGASJEROMMET ER TOMT:</b> Ikke trekk bagasjeromsduken over abagasjerommet når du parkerer. Ta med deg bagasjen, og vis at det er tomt, er oppfrodringen fra forsikringsselskapet. Foto: Kristin Sørdal
VIS AT BAGASJEROMMET ER TOMT: Ikke trekk bagasjeromsduken over abagasjerommet når du parkerer. Ta med deg bagasjen, og vis at det er tomt, er oppfrodringen fra forsikringsselskapet. Foto: Kristin SørdalVis mer

Tyveri: Ikke trekk over bagasjeromsduken

Vis at bilen er tom, er oppfordringen fra forsikringsselskapet.

I løpet av årets første seks måneder, har det vært en økning i antall simple tyverier fra motorvogn. Det er også flere som anmelder skadeverk på bilen sin.

Ifølge politiets statistikker, skjer kriminaliteten først og fremst der folk bor og ferdes - det vil si at antall lovbrudd per 1.000 innbyggere er høyere i tettbygde strøk, og særlig i byer og større byregioner enn i spredtbygde strøk.

P-hus er ikke trygt

– Tyveri er jo først og fremst et storbyproblem. Jeg vil tro at Oslo er i særklasse i Norge, men kriminelle miljøer finnes jo overalt. Særdeles utsatt er biler som står på øde steder eller uopplyste plasser. Vårt råd er helt klart å parkere på opplyste plasser og nær bebyggelse. Dessuten er p-hus svært utsatt da tyvene enkelt kan gå fra bil til bil for å se om det ligger interessante ting der, sier informasjonssjef i Codan Forsikring, Mari Bræin Faaberg til DinSide.

Hun sier at parkeringsplasser og parkeringshus i nærheten av typiske turistattraksjoner vil være mest utsatt med tanke på risiko for innbrudd. Utenlandssjef Jens Gravdal i If Skadeforsikring er enig.

– Det er riktig at parkeringshus kan gi en falsk trygghet. Vi har hatt flere innbrudd i parkeringshus i Göteborg, men jeg tror årsaken til tyveriene først og fremst ligger i at det er mye bagasje oppbevart i bilene. Folk tar ikke med seg feriebagasjen på hotellrommet, men oppbevarer den i bilen. Det er ikke særlig smart. Bilen må være synlig tom. I mange stasjonsvogner er det mulig å skjule innholdet i bagasjen. Ikke gjør det. Vis at bilen er tom. Litt vanskeligere på personbiler, men uansett tøm bagasjerommet og ikke minst kupeen. Det er viktig, sier Jens Gravdal i If Skadeforsikring.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når du tror du har låst bilen med fjernkontrollen, så har tyvene blokkert signalet - og bilen er ikke låst!

Tyvene går dit sjansene er størst

– Tyvene følger de "gode" stedene. Det vil si i byene der det oppholder seg mye folk med verdifull feriebagasje. Göteborg er et godt eksempel på det. Poliet står maktesløse, sier Gravdal.

Det er mange barnefamilier som reiser til Göteborg, enten på vei videre eller for å besøke byen i seg selv.

– Er de på gjennomreise orker de ikke å ha med all bagasjen på hotellrommet, men lar noe ligge i bilen fordi den står "trygt" parkert. Det gjør den ikke og innbruddet et faktum. Selv såkalte sikre parkeringsplasser er utsatt, sier Gravdal.

Dersom du skal overnatte i store byer, kan det være lurt å velge et hotell med egen garasje.

– Hotellgarasjer er nok det stedet vi tror det er best å parkere, men det skjer innbrudd også der, advarer Gravdal.