Tyveri av bilskilt: Dette må du gjøre

5.000 tyverier av bilskilt blir anmeldt i løpet av et år. Bare i Oslo ble over 2.000 kjennemerker etterlyst.

<b>KOSTBART:</b> Det er klassisk at bilskilter stjeles for å utstyre en tilsvarende, stjålet, modell av samme type for så å føre den ut av landet. Men mye tyder på at de nå i større grad stjeles for å skjule annen kriminalitet. Foto: KNUT MOBERG
KOSTBART: Det er klassisk at bilskilter stjeles for å utstyre en tilsvarende, stjålet, modell av samme type for så å føre den ut av landet. Men mye tyder på at de nå i større grad stjeles for å skjule annen kriminalitet. Foto: KNUT MOBERG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra 2009 til 2013 økte antallet anmeldelser av tyveri av kjennemerker (bilskilt) med 5,7 prosent, ifølge politiets statistikk. Dette mens antallet biltyverier nesten er halvert under den samme perioden.

Tallene for 2014 er ennå ikke kjent, men selv om det lå an til en forbedring i første tertial sammenlignet med første tertial 2013, ligger vi fortsatt på et høyt nivå - omtrent det dobbelte i forhold til 2002.

Tas av kriminelle

Motivene for tyveriene er varierte, men, som vi har skrevet om tidligere: Mange stjeler bilskilt, setter dem på en gammel bil, og unndrar seg dermed betaling for forsikring og bomavgifter.

Det finnes også eksempler på at kriminelle har stjålet biler av dyre merker, for deretter å utstyre dem med et annet kjennemerke enn det den stjålne bilen var utstyrt med, for slik lettere å kunne kjøre dem ut av landet.

Dette må du gjøre

Hvis du blir frastjålet bilskiltet (kjennemerket), må du derfor anmelde forholdet til politiet så fort som mulig.

Fyll ut blanketten «Melding om tap av kjennemerke» og ta den med til politistasjonen, der politiet må signere og stemple skjemaet (tapsmeldingen).

Det er ikke mulig å få den samme tegnkombinasjonen etter at et kjennemerke er meldt tapt eller stjålet. Det koster per i dag 120-140 kroner for ett sett til personbil. Dette gjelder også når bare ett av to kjennemerker er tapt eller stjålet.

Dessuten: Hvis bare det ene kjennemerket er tapt/stjålet så må også det andre innleveres. Vognkort del 2 skal som hovedregel også innleveres. De nye kjennemerkene tildeles ved oppmøte på en trafikkstasjon eller ved at de sendes deg i postoppkrav.

Den som melder tapet må vise legitimasjon, eventuelt vedlegge kopi av legitimasjon for den som underskriver tapsmeldingen. Hvis tapsmeldingen underskrives av andre enn eier (registrert eier eller eier på salgsmelding), skal også fullmakt fra eier, samt kopi av eiers legitimasjon vedlegges. Leietakere må ha fullmakt fra leasingselskapet.

Les også: Dette registreringsnummeret vil vi helst ha

Følg opp!

Statens vegvesen minner også om at når du får de nye kjennemerkene med en annen tegnkombinasjon, vil det kunne medføre at du må henvende deg til ulike instanser for å melde fra om den nye tegnkombinasjon på kjennemerket.

Dette kan være:

 • Bomselskap
 • Nettbank, hvis du for eksempel har avtalegiro på årsavgiften
 • Parkeringsselskap
 • Fartsskriververksted, for å endre kjennemerke hvis du har fartsskriver
 • Og andre som har registrert ditt kjennemerke
 • Det er du selv som må henvende deg til instansene det gjelder for å gi dem informasjon om eierbytte.

  Skjuler annen kriminalitet

  Statistikk over etterlyste kjennemerker fra Kripos publisert 1. desember 2014, viser at det er Oslo politidistrikt som har flest etterlyste kjennemerker, men også politidistriktene Romerike, Asker og Bærum, Agder og Rogaland kommer høyt opp over politidistrikter med mange etterlyste kjennemerker.

  TRE HOVEDMOTIV: UP-sjef Runar Karlsen har forklart for Dinside hvorfor bilskiltene blir stjålet. Foto: POLITIET
  TRE HOVEDMOTIV: UP-sjef Runar Karlsen har forklart for Dinside hvorfor bilskiltene blir stjålet. Foto: POLITIET Vis mer


  UP-sjef Runar Karlsen var allerede høsten 2012 bekymret over at tyveritallene gikk opp.

  – Dette er en reell økning, og den er bekymringsfull, sa han til DinSide.

  For i motsetning til tyveri av kjennemerker, går altså antallet stjålne biler klart ned.

  Karlsen tror det i hovedsak er tre grunner til økningen av stjålne skilter, deriblant at folk vil skjule annen kriminalitet.

  Les også: Disse bilene stjeles mest

  Bruker skiltene på andre biler

  Karlsen nevnte som eksempler at det er svært vanlig at biler som blir brukt til ran, har andre skilter enn de som hører til bilen.

  – Folk som utfører annen vinningskriminalitet kan bruke stjålne skilter for å skjule egen identitet, tror Karlsen.

  Det er i den sammenheng ikke overraskende å konstatere at den nedgangen i anmeldte tyverier av kjennemerker som fant sted i første tertial 2014 gikk hånd i hånd med en nedgang i antallet anmeldte ran.

  Vi har tidligere skrevet om at smuglere bruker stjålne, norske kjennemerker på utenlandske biler for å frakte ulovlig gods over grensen.

  Les om tollvesenets mobile våpen!

  På uregistrerte biler

  UP-sjefen tror dessuten enkelte bruker stjålne skilter til gamle, uregistrerte biler, som ikke har noe på veien å gjøre.

  – Her kan det være snakk om biler som ikke er sikre, med førere som ikke har noe på veien å gjøre, sier Karlsen, og understreker at UP i en del av sine kontroller kan kontrollere om bil og kjennemerke hører sammen.

  De fleste kjøper bilskiltet (eller rettere sagt, betaler for registreringen). Men noen betaler mye mer enn andre...