- Tyskland lager de beste bilene

"Hvilket land lager de beste bilene?", spurte vi og fikk svar fra mer enn 4.600 lesere. Drøye 1.800 av dem stemte på Tyskland, som dermed vant vår uhøytidelige avstemning.

1. PLASS: Tyskland, her representert ved Volkswagen Golf.
1. PLASS: Tyskland, her representert ved Volkswagen Golf. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens Tyskland ble belønnet med hele 1.838 stemmer (40 prosent), endte Japan opp med 1.440 (31 prosent). Det betyr at Tyskland og Japan til sammen fikk mer enn syv av ti stemmer - og dermed stiller i en egen divisjon.

Godt resultat for Sverige

Vi hadde nok trodd at amcar-entusiaster og italofile lesere skulle sørge for at USA eller Italia ville ta tredjeplassen. Slik gikk det imidlertid ikke. Bronsemedaljen gikk nemlig til Sverige, som fikk 446 stemmer (10 prosent). Det betyr at Sverige faktisk fikk flere stemmer enn USA og Italia til sammen.

2. PLASS: Japan, her representert ved Toyota Avensis.
2. PLASS: Japan, her representert ved Toyota Avensis. Vis mer


Hvis man tar utgangspunkt i antall bilmerker er Sveriges resultat enda mer imponerende. Sverige markedsfører kun to personbilmerker i Norge - Saab og Volvo - mens Japan og Tyskland er representert med ni bilmerker hver. Hvis man deler avstemningsresultatet på antall bilmerker ender Sverige opp med 223 stemmer - mot 204 for Tyskland og 160 for Japan.

Frankrike på fjerde

Heller ikke fjerdeplassen gikk til Italia eller USA - men derimot til Frankrike, som fikk 236 stemmer (5 prosent). Med utgangspunkt i det norske nybilsalget er det imidlertid ikke overraskende at Citroën, Peugeot og Renault tar fjerdeplassen. Til sammen har de tre franske merkene en markedsandel på mer enn 11 prosent (første halvår 2006).

Italia og USA

3. PLASS: Sverige, her representert ved Volvo V50.
3. PLASS: Sverige, her representert ved Volvo V50. Vis mer


Italienske biler gjør det vanligvis svært godt i DinSide-avstemninger. I denne dysten måtte imidlertid Italia nøye seg med 204 stemmer (4 prosent) og femteplass. Italia etterfølges av USA, som med 159 stemmer (3 prosent) altså tar sjetteplassen. Med utgangspunkt i det norske nybilsalget, som er nærmest neglisjerbart for begge de to landenes vedkommende, er dette imidlertid svært gode resultater.

Sør-Korea og Tsjekkia

Sør-Korea, som for tiden er representert med fire merker her i landet - Chevrolet (Daewoo), Hyundai, Kia og Ssangyong - får 107 stemmer (2 prosent) og syvendeplass. Dermed må Tsjekkia med sine 93 stemmer (2 prosent) nøye seg med åttendeplassen. Med utgangspunkt i at Tsjekkia kun er representert med ett merke her i landet - Skoda - er imidlertid 93 stemmer et godt resultat.

Få stemmer Storbritannia

4. PLASS: Frankrike, her representert ved Peugeot 207.
4. PLASS: Frankrike, her representert ved Peugeot 207. Vis mer


Storbritannia, som kan skilte med Mini, samt prestisjetunge merker som Aston Martin, Bentley, Jaguar, Land Rover og Rolls Royce, gjør det svært dårlig i vår avstemning. Bare 71 lesere valgte å gi sin stemme til dette tradisjonsrike, bilproduserende landet.

Det svake resultatet kan muligens ha sammenheng med at stadig færre regner de overnevnte merkene som britiske. Bilentusiaster vil vite at Bentley eies av Volkswagen, Mini og Rolls Royce av BMW og Aston Martin, Jaguar og Land Rover av Ford. De to skandaleomsuste merkene MG og Rover, som for tiden ikke er i produksjon, eies av kinesiske selskaper.

Spania på sisteplass

Jumbo-plassen gikk til Spania (17 stemmer), noe som kanskje ikke er så overraskende. Volkswagen-eide Seat har aldri solgt spesielt godt her i landet - og har for tiden heller ingen norsk importør.

  • De fullstendige avstemningsresultatene finner du her.

  • Lyst til å diskutere?

    Besøk vårt debattforum!