Tüv Auto-Report 2003: Best og dårligst

Toyota er ikke uventet et trygt kjøp, men følges tett av tyske prestisjemerker som Mercedes og Porsche.

Toyota Corolla.
Toyota Corolla. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]
Porsche 911.
Porsche 911. Vis mer
Seat Alhambra.
Seat Alhambra. Vis mer
Chrysler Voyager.
Chrysler Voyager. Vis mer


I Tyskland, som her hjemme, må alle biler jevnlig inn til kontrollbesiktning. I Norge innkalles biler til EØS-kontroll første gang etter fire år, dernest skal bilen kontrolleres hvert andre år. I Tyskland kontrolleres bilene første gang når bilen er tre år gammel, for deretter å bli innkalt til kontroll hvert andre år.

Tüv

Kontrollbesiktningen av den tyske bilparken er underlagt TÜV, Technischen Überwachungs-Vereine. TÜV har ni egne kontrollstasjoner som gjennomfører undersøkelsene, i tillegg til at oppdragene utføres ved et utvalg godkjente verksteder. Den store forskjellen mellom kontrollbesiktningene i Tyskland og her hjemme, er at tyskerne noterer alle feil og mangler og sorterer etter bilmodell - for hvert år å utgi en rapport om tilbøyeligheten til feil og mangler for hver enkelt modell. Dette gjøres merkelig nok ikke i Norge.

Dette betyr tallene

Vi tar et eksempel fra tabellen med 1 til 3 år gamle biler: Det er oppdaget betydelige mangler ved 1,3 prosent av alle ett til tre år gamle Toyota Yaris. I andre enden av listen er det funnet betydelige mangler ved hele 14,7 prosent av alle Chrysler Voyager i det samme tidsrommet.

De beste

Toyota, Mercedes og Porsche er bilmerkene du bør ha i din garasje dersom du er på jakt etter biler med få feil og mangler. Også Mazda, Subaru og Suzuki kommer med i teten, men i en mye mindre grad enn de tre første. Dette er bilmerkene som topper listen over biler med få feil og mangler i følge TüV.

Verstingene

I den midre flatterende enden av skalaen ligger de dårligste bilene, de med flest feil og mangler. Her finner vi for eksempel Chrysler Voyager som også i tidligere år har markert seg i negativ retning. Seat domierer også listene kraftig med både Alhambra, Ibiza, Toledo og Marbella. Det ser derimot ut som Seat er i ferd med å kjempe seg ut av bunnstriden, siden de kun har Alhambra inne blant ett til tre år gamle biler. Søskenet til Seat Alhambra, Volkswagen Sharan, ligger også i bunnen.

 • 1 - 3 år gamle biler
 • 4 - 5 år gamle biler
 • 6 - 7 år gamle biler
 • 8 - 9 år gamle biler
 • 10 - 11 år gamle biler

  Tidligere rapporter

 • TüV Auto-Report 2002

 • TüV Auto-Report 2001

 • TüV Auto-Report 2000
 • Denne artikkelen ble første gang publisert tirsdag 25. februar 2003.