Tusenvis av Toyota-eiere risikerer økonomisk smell

"Kjør Toyota og glem trøbbel" var Toyota Norges slagord, da bilimportøren den 1. mars i fjor lanserte gratis bilskadeforsikring for alle nybilkunder. Slagordet skulle vise seg å være misvisende.

I løpet av det året kampanjen varte, benyttet over 10.000 bilkunder seg av det tilsynelatende fristende tilbudet. Problemet er imidlertid at ikke alle Toyota-selgerne husket å informere om de spesielle vilkårene i Toyota-forsikringen. Toyota-forsikringen dekker riktig nok kollisjonsskader på egen bil, men i motsetning til vanlige kaskoforsikringer, inkluderer ikke Toyota-forsikringen delkasko. Dermed er ikke kundene forsikret mot glasskade, brann og tyveri. Likevel omtalte mange selgere Toyota-forsikringen som en kaskoforsikring.

Alvorlig feilinformasjon

Ved hjelp av et par telefonsamtaler fikk vi bekreftet at ansatte hos Toyota-forhandlere betegner Toyota-forsikringen som en "kaskoforsikring". Dette er ifølge Finansnæringens hovedorganisasjon alvorlig feilinformasjon.

- Det normale i norsk forsikringsbransje er at en kaskoforsikring inkluderer delkaskoforsikring. De som selger kaskoforsikringer uten at delkaskoforsikring er inkludert, har derfor et moralsk ansvar, og sannsynligvis også et juridisk ansvar, for å opplyse om dette, sier Stein Haakonsen, informasjonssjef i Finansnæringens Hovedorganisasjon.

Sparte på portoen

Tusenvis av Toyota-eiere risikerer økonomisk smell

Ordinære forsikringsselskaper sender alltid ut forsikringsmateriell til sine kunder når nye avtaler er inngått. Men heller ikke her har Toyota fulgt de vanlige spillereglene. For i motsetning til resten av forsikringsbransjen, unnlot Toyotas partner, Tennant Forsikring AS, å sende ut polisene til sine kunder.

Risikerer blåmandag

Toyota-kunder har derfor blitt rammet av både feilinformasjon og manglende informasjon. Resultatet kan være at tusenvis av Toyota-eiere er lykkelig uvitende om at de faktisk mangler delkasko-forsikring. Konsekvensen er i tilfelle at de står i fare for å tape hundretusenvis av kroner hvis bilen skulle brenne eller bli stjålet. Og mindre dramatisk, hvis frontruten skulle sprekke eller bilstereoen skulle bli stjålet, må de belage deg på å betale gildet av egen lomme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Enkelte kan ha feilinformert

Administrerende direktør i Toyota Norge AS, Øystein Kløvstad, innrømmer at feilinformasjon kan ha forekommet.
- Vi la meget stor vekt på at forhandlerne skulle opplyse om at vår bilskadeforsikring ikke var en kaskoforsikring. Men jeg kan ikke garantere at alt har foregått korrekt i hundre prosent av tilfellene. For eksempel kan nyansatte ha gitt gal informasjon, sier Kløvstad.

Ikke behov for poliser

- Hvorfor har ikke forsikringspapirer blitt sendt ut til de over 10.000 aktuelle kundene?
- Denne bilskadeforsikringen er en såkalt fellespolise som gjelder alle som kjøpte Toyota personbiler og varebil klasse 1 i det aktuelle tidsrommet. Vi så derfor ikke noe behov for å sende ut individuelle poliser. Dessuten ble en folder med forsikringsvilkårene lagt i hanskerommet på de nye bilene, sier Kløvstad.

- Vil du sende ut informasjon til deres kunder om at Toyota-forsikringen faktisk ikke inneholder delkasko-forsikring?
- Jeg vil foreløpig ikke love noe i den retning, sier Kløvstad.

Skaff delkasko snarest

Er du er en av dem som kjøpte ny Toyota i perioden 1. mars 1999 til 1. mars 2000? Hvis du ikke allerede har delkasko-forsikring, bør du snarest ta kontakt med ditt forsikringsselskap og tegne en slik forsikring.

Toyota-forsikringen inkluderer heller ikke passasjer- og førerulykkeforsikring, noe som er vanlig å tegne i sammenheng med kasko-forsikring i ordinære forsikringsselskaper. Du bør derfor vurdere å også tegne en slik forsikring.

Send gjerne en epost til DinSide Motor hvis du har opplevd problemer med Toyota-forsikringen.

Relaterte artikler:

Forbered deg på dyrere bilforsikring
NYHET: OBOS bilforsikring - prisene til himmels
Også Mitsubishi med billig bilforsikring
Stadig nye aktører tilbyr billig bilforsikring
OBOS Bilforsikring: Full forvirring og nye krav
Bilorganisasjonene: Hvem gir deg mest valuta for pengene?
Forsikring på bilreisen: Hvordan dekke det meste?

PRISTEST:Hva koster bilalarm?
PRISTEST: Tusenvis av kroner å spare på MC-forsikring
PRISTEST: Båtforsikring - spar tusenvis av kroner