Tesla dobler kapasiteten - bare i år

Tusener av nye superladere

Den amerikanske elbilprodusenten Tesla annonserer at de kommer til å ha en installert park på hele 10.000 av sine dedikerte superladere ved utgangen av 2017.

DOBLER KAPASITETEN: Ekspansjonsplanene til Tesla tar sikte på å øke antallet superladere fra over 5.000 ladepunkter ved inngangen av 2017 til over 10.000 ved årets slutt. Det kommer superladere på seks nye steder i Norge. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
DOBLER KAPASITETEN: Ekspansjonsplanene til Tesla tar sikte på å øke antallet superladere fra over 5.000 ladepunkter ved inngangen av 2017 til over 10.000 ved årets slutt. Det kommer superladere på seks nye steder i Norge. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er bare kort tid siden vi fikk vite at Tesla hadde gått forbi General Motors som USAs mest verdifulle bilprodusent.

Det henger sammen med investorers tro på selskapets fremtid, og Tesla bestreber seg på ikke å gjøre forhåpningene til skamme - senest ved å annonsere storstilte ekspansjonsplaner for nettverket av superladere.

Og selv om det ikke lenger er gratis å superlade nye biler Tesla ubegrenset, er det fortsatt billigst.

Det er på selskapets egne hjemmesider det går frem at satsingen på ladekapasitet skal akselereres kraftig i forkant av lanseringen av den fjerde modellen og første folkelige bilen fra Tesla - Model 3, som snart kommer i produksjon. Samtidig øker bestanden av Model S og Model X stadig mer, slik at det totale behov for ladestasjoner raskt vil bli større.

VOLDSOM KAPASITET: Tesla åpnet i 2016 verdens største superlader-stasjon for elbiler på Nebbenes (bildet). I år fortsetter utvidelsen av ladekapasitet for fullt. Foto: Henrik Skolt / NTB scanpix
VOLDSOM KAPASITET: Tesla åpnet i 2016 verdens største superlader-stasjon for elbiler på Nebbenes (bildet). I år fortsetter utvidelsen av ladekapasitet for fullt. Foto: Henrik Skolt / NTB scanpix Vis mer

Mer enn dobles

Derfor vil antallet superladere økes fra over 5.000 per 1. januar 2017 til over 10.000 ved slutten av året. Samtidig vil antallet såkalte destination chargers, eller ladere med høy kapasitet tilpasset Tesla-modeller ved hoteller og rasteplasser, økes fra 9.000 til 15.000.

Hele 1.000 av laderne vil komme bare i California, men Tesla ekspanderer også til nye markeder og en god del av de nye superladerne vil komme i disse landene og regionene. For eksempel vil nettverket av slike ladere utvides til å dekke det aller meste av Italia og Spania, og Portugal vil også få superladekapasitet. Tesla-turisme vil bli mulig over så å si hele Europa.

Tettere nettverk i Norge

Norge vil også få øket kapasitet. Kommunikasjonssjef i Tesla i Norge, Even Sandvold Roland, forteller at veksten vil fortsette, basert på hvor det er behov, etter en løpende vurdering.

- På de fleste strekninger der det er behov er det allerede en god dekning i dag, sier Sandvold Roland til Dinside. - Tesla-eierne kan dessuten nå bedre vurdere hvor de bør lade takket være software-oppdateringen som gjør at man kan se hvor det er ledige ladestolper på eksisterende lokasjoner, presiserer han og henviser for øvrig til kartet med oversikt over eksisterende og kommende ladestasjoner.

Det viser at det vil bli utvidet kapasitet rundt eksisterende knutepunkter: Ålesund styrkes med ny stasjon ved Skodje, Fredrikstad/Sarpsborg med en ny ved Missingmyr og Lier nord for Drammen får ytterligere en stasjon. Videre får Troms to nye stasjoner i tillegg til den som eksisterte fra før - i Skibotn og Sørkjosen. Dessuten kommer en superladestasjon i Røldal. Antall stolper ved hver lokasjon er ikke kjent i skrivende stund.

Og til slutt en godnyhet for Harry-handlerne med Tesla: De vil få det enklere, med nye stasjoner i grenseområdene i Sverige både ved Torsby, Töcksfors og Tanum.

Les også:

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!