Volkswagen-konsernets 1.2 TSI-motor produseres av Skoda i Tsjekkia. Motoren finnes i to effektversjoner og vil snart bli å finne i åtte Audi-, Skoda- og Volkswagen-modeller. Foto: Skoda
Volkswagen-konsernets 1.2 TSI-motor produseres av Skoda i Tsjekkia. Motoren finnes i to effektversjoner og vil snart bli å finne i åtte Audi-, Skoda- og Volkswagen-modeller. Foto: SkodaVis mer

Tung turbo-satsing

Volkswagen-konsernet satser videre på turbo-matede bensinmotorer. Skoda har allerede produsert over 100.000 eksemplarer av den nyeste turbomotoren.

Det er Volkswagen-konsernets tsjekkiske avdeling som har fått lov til å produsere den nyeste og foreløpig minste av konsernets bensinturbo-motorer, den såkalte 1.2 TSI.

Den firesylindrede 1.2 TSI finnes i to effektvarianter; én som yter 160 newtonmeter og 86 hestekrefter og en kraftigere versjon som yter 175 Nm og 105 hestekrefter. Minstemann er kun å finne i Skoda Fabia, mens 105-hesteren er plassert i Skoda-modellene Fabia, Octavia og Yeti, samt Volkswagen-modellene Polo, Golf og Golf Plus. I disse dager vil også Audi A3 bli tilgjengelig med motoren. Det samme gjelder Audi A1, som kommer til høsten.

Mindre og mindre

1.2 TSI-motoren er så langt den mest ekstreme representanten for Volkswagen-konsernets såkalte "downsizing"-strategi. Konsernets langsiktige mål har lenge vært å utvikle motorer med minst mulig slagvolum - noe som i neste omgang blant annet skal gi redusert vekt, forbruk og CO2-utslipp.

Skoda Yeti har den, det har også Skoda-modellene Fabia og Octavia.
Skoda Yeti har den, det har også Skoda-modellene Fabia og Octavia. Vis mer


Forutsetningen har selvsagt vært at kundene ikke skal oppleve noen ulempe knyttet til motorkrympingen. Dette er løst ved å gi de nye motorene direkte innsprøytning og turbolading (og i ett tilfelle kombinert turbo- og kompressorlading). Turboladingen sørger for at de små motorene produserer langt høyere dreiemoment - langt tidligere - enn konvensjonelle, selvpustende bensinmotorer.

1.500 omdreininger

Begge de to 1.2 TSI-variantene produserer maksimalt dreiemoment allerede ved 1.500 omdreininger, noe som er oppsiktsvekkende tidlig sammenlignet med selvpustende motorer. Sistnevnte må vanligvis opp i rundt 4.000 omdreininger før maksimalt dreiemoment er på plass. Ja, 1.2 TSI-motoren er til og med seigere enn de fleste dieselmotorer, som vanligvis yter maks kraft mellom 1.700 og 2.000 omdreininger.

Lavt forbruk

Volkswagen Golf Plus har den, i likhet med Polo og Golf.
Volkswagen Golf Plus har den, i likhet med Polo og Golf. Vis mer


I tillegg er den lille motoren gjerrig. Selv i en så stor bil som Skoda Octavia, evner 105-hestersvarianten å produsere et blandet forbruk på bare 0,57 liter per mil, noe som gir utslipp av moderate 136 gram CO2 per kilometer. Og selv når motoren kobles sammen med automatgirkassen DSG i samme bil, ender forbruket opp på beskjedne 0,59 liter per mil.

I småbilen Fabia klarer 86-hestersvarianten å produsere et forbruk på beskjedne 0,52 liter per mil (121 gram CO2 per km).

Fem motorer - i haugevis av modeller

Audi A3 får den i disse dager, Audi A1 (bildet) får den når den kommer til høsten. Foto: Produsenten
Audi A3 får den i disse dager, Audi A1 (bildet) får den når den kommer til høsten. Foto: Produsenten Vis mer


1.2 TSI-motoren er altså den nyeste i en etter hvert stor familie av turbomotorer hos Volkswagen-konsernet. Konsernet har i tillegg to varianter av 1.4 TSI-motoren (TSI-motorene kalles TFSI hos Audi). Begge har turbo, og den ene har i tillegg kompressormating i de laveste delene av registeret. I tillegg kommer 1.8 TSI og 2.0 TSI, som i likhet med de to minste også kommer i en rekke effektvarianter. Til sammen er de fem TSI-motorene å finne i flere titalls Audi-, Seat-, Skoda- og Volkswagen-modeller.

Les også:

  • TEST: Bensinmotoren som utfordrer dieselmotoren
  • TEST: Golf GT - et røverkjøp
  • Sannheten om Tiguan-motorene
  • Imponerende Skoda prøvekjørt
  • DinSide Motors juveler