Truer med å stenge verkstedene

Stoler du på bilverkstedet ditt? Nå kan det være ekstra god grunn til å være på vakt.

MER Å SE ETTER: Skjerpet kotroll betyr mer tidsbruk, mer tilpasning og kalibrering av utstyr - og dermed høyere priser. Foto: COLOURBOX
MER Å SE ETTER: Skjerpet kotroll betyr mer tidsbruk, mer tilpasning og kalibrering av utstyr - og dermed høyere priser. Foto: COLOURBOX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra 1. Juli er det nye krav til bilverksteder om dokumentasjon på deres kompetanse. Dette kan i følge Statens vegvesen bety kroken på døra for mange av dem.

Regner med frafall

-Selv om mange verksteder har den nødvendige faglige kompetansen og dokumentasjonen, ser jeg ikke bort fra at det finnes verksteder som fortsatt ikke tilfredsstiller de nye kravene, sier rådgiver Torbjørn Seljevoll i Tilsynsseksjonen i Statens Vegvesen. Dette kan med andre ord bety kroken på døra for de det gjelder.

Halv pris på svenske verksteder

Bare på Østlandet finnes det 1.200 bilverksteder, og Seljevoll legger vekt på at det er
kundene som skal komme godt ut av de nye kravene. En av de største årsakene til at det skjerpes inn på kunnskapen ute hos verkstedene er den stadige utviklingen bilene går gjennom.

Få rimeligere EU-kontroll

Strengere krav

- Det kommer stadig strengere krav til miljø og til trafikksikkerhet på kjøretøy. Vi ser at de ulike kjøretøyene får mer og mer avansert teknologi. Fordi kjøretøyparken er i stadig utvikling, må bilverkstedene kunne dokumentere at de holder tritt med utviklingen ved å oppdatere den faglige kompetansen hos sine ansatte, sier Torbjørn Seljevoll.

Merkeverksted, eller uavhengig?

Uanmeldte besøk

Torbjørn Seljevoll råder kundene om å sjekke at verkstedene er autoriserte.
Torbjørn Seljevoll råder kundene om å sjekke at verkstedene er autoriserte. Vis mer


Han legger likevel til at dette ikke burde komme som noen bombe på bransjen. De har nemlig hatt to år på seg til forberedelser. Statens vegvesen gjør stadige uanmeldte kontroller hos bilverkstedene. I fjor resulterte dette i seks tilbakekallinger av autorisasjon, åtte advarsler, og tre pålegg om rettelser.

Store mørketall

- Vi tror nok mørketallene er relativt store. Det finnes dessverre fortsatt en del bilverksteder som bevisst opererer utenfor gjeldende regelverk. Verksteder som er godkjente skal ha et godkjenningsskilt fra Statens vegvesen på utsiden av lokalet. Det er viktig med dokumentasjon av utført arbeid. Kunden må derfor kreve å få kvittering. Er du likevel i tvil om verkstedet opererer innenfor regelverket og har nødvendig kompetanse, ta gjerne kontakt med oss i Tilsynsseksjonen i Statens vegvesen, avslutter Torbjørn Seljevoll.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer