Tror elbil-fordelene vil forsvinne

Frykter at det snart kan bli mindre økonomisk gunstig å kjøre elbil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som også DinSide skrev tidlig i august, er elbilsalget på vei oppover. Så langt i år (utgangen av juli) er det solgt 890 rene elbiler. I tillegg kommer hybridene.

Det er også forventet at elbilsalget kommer til å øke ytterligere etterhvert som Nissan Leaf begynner å nå kundene sine.

Elbilen blir nummer én: I motsetning til hva mange forestiller seg, blir elbilen det foretrukne transportmiddelet til daglig.

Hittil har elbil-eiere kunnet nyte godt av en rekke avgiftslettelser og andre goder som har gjort daglig drift og bruk av elbilen økonomisk gunstig. Etterhvert som stadig flere nå kjøper elbil, frykter bilorganisasjonen KNA at det snart kan bli mindre økonomisk gunstig å kjøre og eie elbil i Norge.

President Erik Hillesund i Kongelig Norsk Automobilklub (KNA). Foto: KNA
President Erik Hillesund i Kongelig Norsk Automobilklub (KNA). Foto: KNA Vis mer


– De avgiftsmessige fordelene ved å kjøpe og kjøre elbil i Norge er best i verden. Det er en økonomisk gullpakke som gjør at staten går glipp av store inntekter. Ettersom stadig flere skaffer seg elbil, tror vi flere fordeler vil forsvinne, sier president Erik Hillesund i Kongelig Norsk Automobilklub (KNA) i en pressemelding.

Din mening

Hva synes du om elbil-fordelene, er det noe som bør fjernes helt, eller hva? (Avsluttet)
Elbil-eierne bør få enda flere fordeler(36%) 732
Elbil-fordelene bør være som de er(34%) 695
Elbil-eierne bør ikke ha særfordeler(29%) 588
Ingen mening(2%) 31
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.
«- Det er åpenbart at en del av fordelene elbiler har, slik som rett til å kjøre i kollektivfelt og gratis parkering, ikke kan gjelde dersom en stor del av bilparken blir elbiler.Kjetil Lund, statssekretær i Finansdepartementet»


Hva synes du om elbiler og de fordelene som elbil-eiere i dag får? Stem i avstemmingsobjektet til høyre, og si mer om hva du mener i debatten nedenfor.

Finansdepartementet varsler endringer

Ifølge KNA sparer man raskt 100.000 kroner i avgifter ved å kjøpe elbil, sammenlignet med tilsvarende småbil som går på bensin eller diesel. I tillegg har elbileiere i dag en rekke fordeler, blant annet fritak for bomavgifter, gratis parkering, mye lavere årsavgift, og mye mer.

KNA hevder at bortfallet av avgifter vil bli for stort for staten til slutt, og at Finansdepartementet snart vil reagere.

I denne artikkelen kan du lese om alle de fantastiske elbilfordelene

– De store avgiftsfordelene vil over tid gi et stort inntektsbortfall til den norske felleskassen, sier Kjetil Lund, statssekretær i Finansdepartementet, til Newswire.

Varer ikke evig

Kjetil Lund, statssekretær i Finansdepartementet.
Kjetil Lund, statssekretær i Finansdepartementet. Vis mer


Han sier det er bra for miljøet at elbilsalget øker kraftig, men at det er åpenbart at elbilene ikke kan beholde alle fordelene sine til evig tid.

– Vi har ingen konkrete forslag om endringer nå. Men det er åpenbart at en del av fordelene elbiler har, slik som rett til å kjøre i kollektivfelt og gratis parkering, ikke kan gjelde dersom en stor del av bilparken blir elbiler. Mye av vitsen med et kollektivfelt forsvinner jo dersom de fleste kan bruke det. Vi holder ellers nå på med en gjennomgang av bilavgiftene som vil bli lagt fram i statsbudsjettet i oktober, sier statssekretær Kjetil Lund i Finansdepartementet til DinSide.