Trønderne takker nei til piggfritt

Stadig flere velger piggfritt, men disse går mot strømmen.

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tellinger utført av Statens vegvesen viser fortsatt svak økning i andelen biler med piggfrie vinterdekk. Men noen pigger på igjen etter flere år med fokus på piggfritt.

- Vår anbefaling er klar. Vi ønsker at bilister skal velge piggfrie vinterdekk ut fra et miljø- og helseståsted, sier Lars Aksnes i Statens vegvesen.

Ønsket er at mange skal kjøre piggfritt. Men 100% dekning av piggfrie dekk er likevel ikke et mål. At 10-15 prosent av bilistene velger piggdekk bidrar til trafikksikkerheten ved at piggene bidrar til mindre glatt veibane.

Hva er egentlig best? Pigg eller piggfri?

Fjernet piggdekkgebyr

Det er liten tvil om at gebyr på piggdekk er et effektivt virkemiddel om hensikten er å få flere til å velge piggfritt. For etter at Trondheim fikk godkjent fjerning av piggdekkgebyret foran denne vinteren, gikk andelen piggdekkbrukere markant opp. Vegvesenets tellinger viste i fjor en andel piggfritt på 81,9 prosent. I år er andelen piggfribilister nede i 71 prosent.

Dermed kan også trønderne igjen risikere avgift fra neste vinter. Vegdirektør Terje Moe Gustavsen har nemlig advart om konsekvensene dersom piggdekkbruken økte i Trondheim:

- Dersom målinger av svevestøv for den kommende vinteren viser overskridelser av grenseverdiene og tellinger viser at piggdekkandelen øker, skal piggdekkordningen opp til ny behandling før sommeren 2011, sa vegdirektøren forut for vintersesongen.

Bytte til sommerdekk? Her er det halv pris på testvinneren

Her bruker flere piggfritt

I Bergen og Oslo er det fortsatt piggdekkgebyr, og her er også andelen piggfrie kjøretøy fortsatt litt stigende.

Mens det i 1999 ble registrert en piggfriandel i Bergen på 62,9, mens den i vinter kom opp i 88,9. Det er høyest i landet. I Oslo var andelen i 1999 på 49,7, mot årets 86,5 prosent. Også i Asker og Bærum (82 prosent), Fredrikstad/Sarpsborg (76,1), Drammen (75,6) og Stavanger/Sandnes (73,2) er piggfriandelen høy.

Les også: Derfor sier de ja til rushtidsavgift

Disse henger etter

Færrest kjører piggfritt i Tromsø, der andelen er på kun 12 prosent. Litt mer overraskende er det kanskje at sunnmøringene tviholder på piggdekkene, og har en andel på 36,4 prosent piggfri i tellingene i år. Sammen med Trondheim har Ålesund og Drammen registrert den kraftigste oppgangen i piggdekkbruk.