Den Brüssel-baserte organisasjonen Transport & Environment har avslørt triksene fabrikkene bruker for å ”jukse” seg til lavt forbruk og lave utslipp.
Bilen utstyres med lettrullende dekk som er pumpet opp til maks. Temperaturen i laboratoriet er 29 grader. Klimaanlegg eller dynamo brukes ikke.
Dette er bare noen av de triksene bilfabrikkene bruker når de gjennomfører testen som gir de offisielle tallene for forbruk og utslipp. Testsyklusen heter NEDC (New European Driving Cycle) og har store mangler i retningslinjene for hvordan testen skal gjennomføre.

Feil oppgitt forbruk betyr feil avgift
Det betyr at bilfabrikkene har mulighet til å bruke kreative virkemidler for å få et forbruk som det aldri er mulig å oppnå på vanlig landevei.
I tillegg til dette er det som kjent avdekket andre juksemetoder for å få ned forbruket, deriblant den mye omtalte VW-skandalen, også omtalt som dieselgate.
Fra NEDC til WLTP
Med bakgrunn i dette har EU nå innført den nye og strengere testmetoden WLTP (Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure), som skal gjelde for alle biler fra 1. januar 2019.
Den skal gi forbrukstall som samsvarer bedre med det du opplever under kjøring på vanlig landevei.
En ny EU-rapport konkluderer med at tallene for forbruk og CO2-utslipp vil øke med 21 prosent i gjennomsnitt i forhold til de fabrikkene oppgir i dag.
Det betyr også at avgiftene på enkelte nye biler i Norge, som i stor grad er basert på CO2-utslippet, kan komme til å øke med over 100.000 kroner dersom politikerne velger ikke å justere ned avgiftsgrunnlaget.

Ny test hindrer juks
Med WLTP økes varigheten av testen fra 20 til 30 minutter. Gjennomsnittshastigheten økes fra 34 til 46.5 km/t, og kjørelengden økes fra 11 til 23 kilometer. Topphastigheten heves fra 120 til 131 km/t, og temperaturen senkes fra dagens 20-30 grader til 14.
I tillegg fjernes muligheten til å ”jukse” med luft- og rullemotstand, slik bilfabrikkene ofte gjør i dag. Det skal heller ikke kjøres med spesielle testdekk.
Før bilen kjøres i laboratorium, må den nemlig gjennom tester for å fastsette blant annet luft- og rullemotstand til bilen, som deretter legges inn i laboratoriets datamaskin.
Transport & Environment fant ut at jukset – eller tøyingen av regelverket – skjer både her og i laboratoriet.

Dette er noen av triksene
- - Det brukes lettrullende dekk, minste tillatte hjuldimensjon og maksimalt dekktrykk.
- - Antenner og annet som gir luftmotstand er tatt av.
- - Åpninger i karosseriet teipes igjen for lavere luftmotstand.
- - Det er en person i bilen.
- - Bilen kjører bare på flat ”vei”.
- - Temperaturen er opp til +29 grader.
- - Klimaanlegg brukes ikke.
- - Resirkuleringssystemet for eksosgasser ved kaldstart brukes opp til 17 varmegrader
- - Batteriet er fulladet, slik at dynamoen ikke lader og ”stjeler” forbruk.
- - Setevarme, varmetråder i bakrute og andre elektriske komponenter brukes ikke.
- - Bilen bruker bare kjørelys.
- - Bilen er finjustert for å gi minimalt forbruk.
- - Sjåføren/roboten er trent til å kjøre super-økonomisk.
I motsetning til VWs dieseljuks, der det har vært installert programvare som bevisst manipulerte målingene, er ingen av disse triksene direkte ulovlige i henhold til dagens regelverk.
Men det er disse måtene å trikse på som EU nå vil komme til livs med nye måter å teste forbruket på.

Har du noe å tilføye?
Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.