Trenger du GPS?

En GPS-mottaker er snart som standardutstyr å regne i norske båter. Spørsmålet er imidlertid om du trenger en slik mottaker.

Trenger du en GPS-mottaker?
Trenger du en GPS-mottaker? Vis mer

Det er sagt før, og vi sier det igjen: GPS-teknologien er foreløpig ingen erstatning for kart og kompass. Dertil er teknologien for unøyaktig. Les mer om GPS og sikkerhet til sjøs på denne lenken. Allikevel mener stadig flere at en GPS-mottaker er et nyttig verktøy. Og et godt supplement til mer tradisjonelle navigasjonsmetoder.

Sikkerhet

Kilder vi har vært i kontakt med mener at alle større båter bør ha GPS-basert navigasjonsutstyr om bord. Beveger man seg utenskjærs kan dårlig sikt som tåke og regn komme brått på. Da kan GPS-teknologien gjøre navigeringen enklere enn hvis du bare har et kompass om bord. Dessuten har GPS-teknologien en mulighet kompasset ikke har, nemlig å fortelle deg hvor på de syv hav du faktisk befinner deg.

Kompasset har fått status som et nærmest ufeilbarlig instrument. Dette er dessverre mer en myte enn en sannhet. Også et kompass kan spille deg et puss. En gammel sjøulk fra Nøtterøy fortalte oss om en ubehagelig opplevelse: Ved hjelp av kart og kompass navigerte han båten sin mot Hirtshals. Dagen etter la han til kai i Göteborg. Med en GPS-mottaker om bord kan man fortløpende sjekke om det er overensstemmelse mellom kompass og elektronisk navigasjonsutstyr.

De aller fleste GPS-mottakere har også en ”Man Over Bord knapp”. Hvis noen faktisk faller over bord kan ulykkesstedet registreres på mottakeren, og du kan raskt navigere tilbake til åstedet.

Praktisk instrument

GPS-teknologien handler ikke bare om sikkerhet. Den har også andre bruksområder. Finner du et spesielt godt fiskested på fjorden kan du merke det som et rutepunkt. Deretter kan du sette kursen tilbake til ”ditt” fiskested gang på gang.

Også familien kan ha glede av en GPS-mottaker. Kommer du over det skjulte paradis i løpet av sommerferien er du garantert å finne tilbake neste år med et enkelt tastetrykk på mottakeren.

En annen mulighet er å programmere inn fyllestasjoner for drivstoff langs ruten man har tenkt til å seile. Dermed vet man alltid hvor langt det er igjen til nærmeste tankested.

Dersom du i tillegg til båtlivet også nyter turlivet i skog, fjell og mark, kan GPSen være et uunnværlig hjelpemiddel. Denne redaksjonens redaktør sparte seg for en natt utendørs i Trysiltraktene i tåke og regn under en jakttur for et par år siden, og har siden hatt med seg en enkel, bærbar GPS hver gang han ferdes i ukjent terreng - og ofte i kjent terreng også dersom været er under middels godt.

GPS-mottaker: Bør jeg anskaffe en?

GPS-teknologien er altså ikke bare et instrument for større båter. Den kan øke sikkerheten til sjøs for små, så vel som større båter. I tillegg kan GPS-mottakeren være et godt supplement til det gamle sjøkartet: Du trenger ikke lenger å klusse til kartet med merker og forklaringer av ymse slag. Konklusjonen er derfor at GPS-mottakeren er et nyttig og praktisk instrument. Ved fornuftig bruk. Om det er verdt prisen er det du som skal avgjøre.