Vintervask av bil

Tre kjappe tips til god vintervask av bilen

Mange har møkkete biler nå, men det er noen ting du bør tenke på når du vasker bilen i februar.

<b>VÆR FORSIKTIG:</b> Det kan være fornuftig å droppe de sterkeste bilshampoene hver gang du vasker bilen.  Foto: NTB SCANPIX
VÆR FORSIKTIG: Det kan være fornuftig å droppe de sterkeste bilshampoene hver gang du vasker bilen. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

At du bør vaske bilen jevnlig hele året er ingen hemmelighet - også vinterstid og ikke minst når veiene saltes. I 2015 skulle Statens vegvesen bruke mindre salt på veiene, det resulterte i det omvendte, og de brukte mer enn noen gang før.

#1 Unngå sterke såper

Et tips er å være forsiktig med å bruke sterke såper om vinteren.

Det er nemlig med på å gjøre lakken mindre motstandsdyktig mot saltet på veiene.

- I utgangspunktet er det ikke å anbefale å bruke mengder med sterke såper. Jo mindre sterke midler, desto bedre, sier generalsekretær Børre Skiaker ved Kongelige Norsk Automobilklub (KNA) til Dinside.

Stål korroderer raskere når du får salt på det, som betyr at lakken forvitrer og spises opp. Det er det som skjer om saltet får tak på bilen.

#2 Husk avfetting

Når det kommer til avfettingsmiddel, er det ifølge Nyhus et poeng mange glemmer.

- Gi avfettingsmiddelet tid til å virke i et par minutter. Det er fort gjort å bli for ivrig. Om du er for rask, spyler du middelet rett av, før det får virket, forklarer Nyhus.

- Kaldavfettingsmiddel er det vanligste å bruke, men tjære- og asfaltfjerner er også et utmerket alternativ for formålet, sier regionansvarlig Erik Nyhus i Biltema.

Medeier Gregor Dauksza hos Car Spa i Oslo har lang erfaring med vintervask av bil. Han bekrefter Skiakers poeng, og utdyper at man også at det er en fordel å la bilen tørke i en lunken og luftig garasje.

- Har du mulighet til å parkere i en garasje, hvor det ikke er minusgrader, og bilen kan tørke der, er det også en klar fordel, sier han til Dinside.

#3 Skyll bilen i stedet

- Det lønner seg å opprettholde en jevn frekvens på vaskene, men det holder lenge å spyle av bilen jevnlig med kaldt vann, om du ikke har behov for en skinnende bil, sier Skiaker hos KNA.

- Den grundige vasken med avfetting og såpe kan gjøres noe sjeldnere, eller etter behov.

Vi har omtalt temaet før, og skal du først ta en grundig vask, er det viktig at du gjør det riktig.

Vasker du ikke bilen selv, men velger å bruke vaskehall, lønner det seg å velge et program som spyler understellet på bilen.