Tre av fem kvinner sier de aldri har stoppet for å sove langs veien

Og menn tar oftere pause enn kvinner gjør. Det skremmer forsikringsbransjen.

<b>TA DEG TID:</b> Om du reiser rett etter jobb er det viktig å lytte til kroppen og stoppe for å sove om nødvendig.  Foto: SPLITSHIRE
TA DEG TID: Om du reiser rett etter jobb er det viktig å lytte til kroppen og stoppe for å sove om nødvendig. Foto: SPLITSHIRE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsikringsselskapene frykter mange tøyer grensene når de kjører til påskefjellet.

En fersk undersøkelse fra Codan forsikring viser at kvinnelige bilister i større grad enn mannlige kjører videre selv om de føler trøtte.

LES OGSÅ: Alt for mange sovner bak rattet

Tre av fem

I undersøkelsen sier tre av fem kvinner at de aldri har stanset langs veien for å sove, selv om de har vært trøtte.

- I denne sammenhengen skiller kvinnene seg markant fra mennene. I vår undersøkelse forteller mennene at de stopper langt oftere når de er trøtte, sier kommunikasjonssjef Mari Bræin Faaberg i Codan Forsikring.

- Mens halvparten av mennene sier de flere ganger har stoppet langs veien, sier bare en av fem kvinner at de gjør det samme.

LES OGSÅ: Dette stjeler oppmerksomheten vår i bilen

Sover for lite

I en undersøkelse fra IF skadeforsikring kommer det også fram at en av tre vanligvis bare sover seks timer eller mindre hver natt. Søvneksperter anbefaler minst syv timer søvn i gjennomsnitt for et voksent menneske.

Like skremmende er det å se at 11 prosent sover fem timer eller mindre per natt.

Det er disse tallene som skaper uro når det er ferie og påsketrafikk.

LES OGSÅ: Det er du som har skylda

Drar rett fra jobb

Mange benytter seg av en litt kort arbeidsdag til å reise, for å kunne spare inn en ekstra feriedag på hytta.

Det fører til at mange setter seg i bilen etter en arbeidsdag. De har vært tidlig oppe om morgenen og er allerede slitne.

Vegvesenet opplyser om at de fleste søvnulykker skjer mellom klokka 18 og 20 på ettermiddagen og mellom klokka 2 og 5 på natta.

I påsken i fjor var fredag før palmesøndag en av de største utfartsdagene. Denne dagen var det 261 såkalte eneulykker med personbiler på norske veier, viser tall fra Finans Norge.

Det er derfor viktig å lytte til kroppens signaler. Merker du for eksempel at du ikke klarer å fokusere på veien eller at det er vanskelig holde jevn hastighet, bør du stoppe.

- Vi har mange rasteplasser og bensinstasjoner langs veiene, så det burde ikke være noe problem i å finne seg et sted for en kort pause, sier Faaberg.

Risikerer avkortning på forsikringen

En gjennomgang av dødsulykker på veiene foretatt av Statens vegvesen i årene 2005 til 2013 viser at trøtthet har vært medvirkende i om lag 15 prosent av ulykkene på landsplan.

Ifølge Vegtrafikkloven er du selv ansvarlig for å være skikket til å kjøre. Det er forbudt å kjøre om du er trøtt og sliten. Skulle du havne i en ulykke, kan du risikere å få avkortning på forsikringen.