Foto: Colourbox
Foto: ColourboxVis mer

Trafikksynderne går fri

De skulle ha mistet førerkortet - men er fremdeles på veiene.

87 prosent av alle som har mer enn åtte prikker på førerkortet, kjører fremdeles på norske veier til tross for at de i følge loven skulle ha mistet førerkortet.

Av 185 personer som har mer enn åtte prikker, er det altså bare 25 som har mistet førerkortet.

Trygg Trafikk har tidligere sagt til VG at de synes prikkbelastningsordningen er for dårlig, og at den reelle effekten av regelen forsvinner ved at så få i praksis mister førerkortet.

Politiinspektør Jan Morgan Guttormsen i Politidirektoratet er enig i at for mange slipper unna med å ha for mange prikker på førerkortet.

Her er fartsverstingene!

Registreres ikke fort nok

Det er særlig to ting som er årsaken til at så mange trafikksyndere slipper unna. Det første er at det tar tid fra man blir registrert i en fotoboks, til man får en prikk på førerkortet. Det andre er at politiet ikke har mulighet til å fradra et førerkort med mindre de samtidig gir et forelegg.

Tar de ikke førerkortet på stedet - kan de heller ikke ta det i ettertid. Med mindre du skulle være så uheldig (?) å få enda et forelegg.

- Sakens kjerne er at har du vedtatt et forelegg så er det å anse som en dom. Tap av førerrett er noe som skal fattes i forbindelse med at forelegget utskrives. Å oppheve forelegg er en mer omstendig prosess, sier politiinspektør Jan Morgan Guttormsen i Politidirektoratet til DinSide Motor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Derfor er saken slik at hvis du har blitt tatt av en fotoboks, men prikken enda ikke har blitt registrert, kan du fint få enda en prikk uten å bli fratatt førerkortet - selv om du har flere prikker enn du har lov til.

Foreslår strengere prikkbelastning

Vil endre reglene

Guttormsen jobber nå med å forandre på reglene. Han deltar i en arbeidsgruppe opprettet av Samferdselsdepartementet, og gruppa har allerede laget en utredning på hvordan prikksystemet kan bli bedre.

- Jeg vil ikke si hva det er enda, siden det er en del av den rapporten. Det er ikke jeg den rette til å svare på, det er det juristene som må tygge litt på, sier Guttormsen.

Men han kan fortelle at forsinkelsene på grunn av fotobokser er noe av det som først og fremst må gjøres noe med.

- Det er ikke umulig at det kan komme en løsning der førerkortet kan inndras i ettertid, legger han også til.

Disse syndene gir prikker i førerkortet

...men vil ikke få fortgang i trafikkboksene

Det spørs om det er ønskelig å få en fortgang i det. Med fotoboksene må vi være helt sikre på det er riktig person som får bot. Når bildene er tatt sjekker vi adressen til kjøretøyet, også er resten en politisak, sier leder av trafikksikkerhets-seksjonen i Statens Vegvesen, Finn Harald Amundsen, til DinSide Motor.

Det er politiinspektør Guttormsen enig i.

- Det har med rettsikkerhet å gjøre. Ingen ønsker et system der vi registrerer prikker før vi vet hvem som har kjørt. Det er et prinsipp vi har hatt i mange år som folk flest er veldig inneforstått med. Det bør være skikkelig bevis, sier han.

- Problemet kan løses på en helt annen måte. Det er at årsaken til at det er som det er, er måten regelverket i dag er utformet på.

I slutten av februar sender Guttormsen sin arbeidsgruppe rapporten til Samferdselsdepartementet. Da gjenstår det bare å se hva som skjer med prikkene fremover.