Trafikklysene som ikke virker

De teller ned uten at det skifter til grønt. Det er trafikkfarlig, og derfor er lysene teipet.

<b>DETTE FÅR DU IKKE SE:</b> Nedtellingen på trafikklysene er i utakt med lysene, og det kan være trafikkfarlig. Derfor er det teipet over nedtellingen. Foto: KRISTIN SØRDAL
DETTE FÅR DU IKKE SE: Nedtellingen på trafikklysene er i utakt med lysene, og det kan være trafikkfarlig. Derfor er det teipet over nedtellingen. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høsten 2014 kom det lysregulerte gangfelt med nedtelling i Dronning Eufemias gate ved Operaen i Oslo. Det var i første omgang et testprosjekt, der nedtellingen skulle vise hvor lang tid det skulle ta før lyset skiftet farge.

- Dette har vært en suksess, sier Bente Christensen ved seksjon for trafikk Oslo i Statens vegvesen.

Likevel er nedtellingsfunksjonen på trafikklysene ved Oslo Sentralstasjon og Operaen i Oslo dekket med teip, og slik har det vært siden i sommer.

LES OGSÅ: Tester gangfelt med nedtelling

Teller ned - men i utakt


- Grunnen til dette er at nedtellingsfunksjonen og lyskrysset har separate styresystemer. Når lysanlegget skifter til en ny plan, som det gjør fire ganger i døgnet, tar det tre omløp fra nedtellingshodet er i takt med lysene, forklarer Christensen.

- Det teller altså ned, men det blir ikke nødvendigvis grønt, og det er trafikkfarlig. Derfor har vi teipet det, i påvente av at vi skal finne en løsning, sier Christensen videre.

Hvor langt unna denne løsningen er, kan imidlertid ikke Christensen svare på.

- Men vi håper at det ikke skal ta så mye lengre tid, uttaler hun til Dinside - og bekrefter samtidig at det har vært slik siden i sommer.

Prosjektet med nedtelling har imidlertid vært en så stor suksess at dette er noe som skal videreføres.

- Ja, vi har fått mange positive tilbakemeldinger, så dette skal fortsette, sier Christensen.

LES OGSÅ: Kjenner du den hemmelige knappen på trafikklysene?

SE HVOR LANG TID DU HAR: Nedtellingsfunksjonen viser hvor lang tid du har igjen før lyset skifter farge. Det er nedtelling både for grønt og rødt lys. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SE HVOR LANG TID DU HAR: Nedtellingsfunksjonen viser hvor lang tid du har igjen før lyset skifter farge. Det er nedtelling både for grønt og rødt lys. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Folk føler seg tryggere

Din mening

Føler du deg tryggere med lysregulert fotgjengerovergang med nedtelling? (Avsluttet)
Ja(56%) 579
Nei(32%) 330
Vet ikke(12%) 120
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.I forbindelse med prøveprosjektet har Vegvesenet blant annet sett på fotgjengeradferd med nedtellingen på kontra av, i tillegg til å gjøre intervjuer av fotgjengere etter passering.

Evalueringen viser at fotgjengere er positive til fotgjengersignal med nedtellingsfunksjon, fordi de føler seg mer trygge og mindre stresset ved kryssing.

Ifølge rapporten, mente de fleste også at det er mindre sannsynlig at de ville krysse på rødt, når det er nedtellingsfunksjon. Dette viser seg også i registreringene som er gjort, hvor det er færre som faktisk krysser gangfeltet når nedtellingsfunksjonen er aktivert.