Toyota Yaris får større motor

Toyota Yaris er en av årets populære nykommere. I høst kommer småbilen med en ny, større motor. Vi kan allerede gi deg de tekniske data for bilen, som presenteres på bilutstillingen i Frankfurt 14. september.

Toyota Yaris får større motor

Toyota Yaris får større motor

  1. Stort bilde av motoren
  2. Stort bilde av bilen
Toyota Yaris får større motor

Toyota Yaris, med en effektiv 1,0-liters motor, tok markedet med storm tidligere i år. Mer enn 80.000 biler har blitt solgt i Europa på tre og en halv måned. Nå kommer småbilen med en 1,3 liters VVT-i motor med 85 hk og 16 ventiler.

Bilen kommer til Norge i oktober, men importøren vil ikke antyde noen pris før etter lanseringen i Frankfurt.

Liten, men sterk

Akselrasjonen til Yaris med den nye, 1,3-liters motoren er det ikke noe å si på: 0-100 km/t på 11,7 sekunder burde holde for de fleste av oss. Topphastigheten er 175 km/t., 19 km/t mer enn for 1,0-literen.

Maksimalt dreiemoment ligger på 124 Nm ved 4.400 o/min. Men, viktigere er det at dreiemoment-kurven er relativt flat: Fra 2.400 o/min. til 5.400 o/min. har du hele 110 Nm tilgjengelig.

God slektstavle

Den nye 1,3-literen er stort sett identisk med 1,0-literen, men med større kapasitet. Slektskapet er ikke av de verste å få med seg, for Yaris’ 1,0-liter VVT-i motor vant nylig den internasjonale prisen for årets motor i 1999,
”International Engine of the Year Award”.

Den nye motoren tilbys med Sol-utstyrspakken til Yaris (Sol har høyere utstyrsnivå enn Terra-utgaven). I tillegg kommer en ny, fire-girs automatisk girkasse i Sol-utgavene som har den nye motoren. Produsenten hevder at denne automatiske girkassen er uvanlig kompakt og lett, samt at den skal gi høy effektivitet grunnet lav friksjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nye 1,3-literen er en fire-sylindret motor med to overliggende kamaksler og fire ventiler per sylinder. I tillegg har den, i likhet med den prisvinnende 1,0-literen, Toyotas VVT-i system: ”Variable Valve Timing intelligent”. Denne motorteknologien kombinerer lave utslipp, en stillegående motor, god bensinøkonomi (5,9 liter/100 km) og god ytelse, i følge produsenten selv.

Hvis du vil vite hva DinSide hadde å si om Toyota Yaris Linea Sol (med 1,0-liters motor), kan du lese vår prøvekjøring av bilen her.

Relaterte artikler:

  • Toyota Yaris: Nytt trumfkort i småbilklassen

  • Yaris: Tre meter Toyota

  • Ny prispolitikk: Toyota lurer kundene