Toyota med nyheter: C-HR og UxU

Toyota kommer med en nyhet som kan løfte dem igjen i det norske markedet. Og en som nok ikke vil gjøre det...

<b>TOYOTA PÅ HUGGET:</b> Dette er en ny crossover-SUV som Toyota kommer til å vise i Paris senere i høst. Av profilen gjetter vi at den vil plassere seg som en lillebror til RAV4. Foto: TOYOTA
TOYOTA PÅ HUGGET: Dette er en ny crossover-SUV som Toyota kommer til å vise i Paris senere i høst. Av profilen gjetter vi at den vil plassere seg som en lillebror til RAV4. Foto: TOYOTAVis mer

Det morsomme med de to konseptene Toyota viser, er at de både har mye til felles, samtidig som de er svært ulike.

Det de har til felles er at de viser hvordan verdens største bilprodusent tolker tidsånden i form av den moderne, urbane livsstil. Det som gjør dem forskjellige, er at de henvender seg til to helt ulike kundegrupper.

Mindre folkesuv

Det mest interessante for det norske publikum er selvsagt den vi ser minst av - nemlig den skyggelagte silhuetten på hovedbildet. Dette er nemlig en folkesuv, eller crossover, i kompaktklassen.

I forhold til dagens RAV4 ser den mer ut som en mellomting mellom personbil og SUV (hvorav betegnelsen crossover, som indikerer en krysning).

HR-V-konkurrent

Det betyr at den antakelig vil gå rett i clinch med Hondas kommende kompakt-SUV HR-V, som vi nettopp omtalte. Det kan jo virke logisk, ettersom Toyota og Honda har fulgt hverandre som skygger i SUV-markedet i 20 år - senest med fjerde generasjon av henholdsvis RAV4 og CR-V.

Mer om denne bilen får vi ikke vite i denne omgang, men vi kommer til å oppsøke Toyota i Paris og da vil det komme mer informasjon.

For bønder i byen

HIVER SEG PÅ: Toyota har fingeren på samfunnstrendenes puls - og da kan førermiljøet bli seende slik ut. Foto: TOYOTADen andre konseptbilen har vi i det minste bilder av, men den blir nok mindre interessant for de fleste nordmenn.

Utseendemessig minner den om Toyotas såkalte "pizza-racer", Yaris Verso, som var populær fra den gang det var mulig å registrere små og kompakte varebiler på grønne skilter her i landet.

Bilen viser likevel hvordan Toyota tenker fremtidig mobilitet - på samme måte som den banebrytende i-Road, som vi har testet.

Hensikten med denne konseptbilen, som har fått navnet Toyota Urban Utility (Eller U2...), er nettopp å vise hvordan man ser for seg den kompakte og praktiske varebilen for bybruk - der håndverkere og selvgestaltede mikrobryggere eller "bønder i byen" vil kunne ha behov for noe i den retningen.

Fleksibilitet og nettbrett

Urban Utility-konseptet skryter forøvrig av fleksibiliteten og den kompakte størrelsen:

Bakseter kan legges helt ned og passasjersetet foran fjernes, og en hoveddel av betjeningen foregår naturligvis via en tablet-skjerm, i beste Tesla-stil.

Det spørs om vi vil få se denne som den ser ut her i overskuelig fremtid, men for vår del kan vi godt tenke oss at den ville slå an også her i landet hvis den kom i produksjon.