Foto: Knut Moberg
Foto: Knut MobergVis mer

Toyota med ny, billig SUV

Tidsriktig med Urban Cruiser.

Vi har tidligere kommet med kvalifiserte gjetninger angående veiledende utsalgspris i Norge, og det viser seg at vi lå svært nær sannheten. I 2WD-utgave starter Toyota Urban Cruiser på 226.000 kroner mens den med firehjulsdrift har en innstegspris på 262.500 kroner.

Dette betyr at bilen er priset omtrent som Volkswagen Golf.

Sikkerhetsutstyret på plass

Urban Cruiser lanseres i utstyrsversjonene Sense, Dynamic og Elegant, og bilen er ikke ribbet ved innstegsnivå; VSC (Toyotas versjon av ESP eller elektronisk antiskrenssystem) er standard på alle versjoner, likeledes front-, side-, hode- og knekollisjonsputer.

Diesel med sekstrinnskasse

Det er ingen tvil om at dette er en overraskende lav pris. Vi snakker nemlig her om en tøff, firehjulsdrevet SUV med en fin 1,4-liters dieselmotor (1.4 D4-D). Motoren produserer 205 newtonmeter og 90 hestekrefter og fungerer utmerket i andre Toyota-modeller. Vi skrøt voldsomt av motoren da vi første gang testet den i en Corolla høsten 2004.

Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
Foto: Toyota
Foto: Toyota


Motoren vil i tillegg bli paret med en sekstrinns, manuell girkasse. Dette er interessant, fordi Yaris, Auris og Corolla med samme motor må klare seg med femtrinnskasser.

I tillegg vil Toyota tilby en 1,3-liters bensinmotor som skal produsere 132 Nm og 100 hestekrefter. Sistnevnte vil kun bli tilgjengelig i forhjulsdrevet utgave.

133 gram CO2

 Foto: Toyota
Foto: Toyota Vis mer


AWD-versjonen har samme firehjulsdrift-teknologi som RAV4 - Active Torque Control - en teknologi som fungerer godt. Til tross for firehjulsdriften skal bilen ikke slippe ut mer enn 133 gram CO2 per kilometer, noe som er et godt tall og som sørger for at bilen slipper relativt billig gjennom det norske avgiftssystemet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Plass til fem

Urban Cruiser er som sagt kompakt, og har få konkurrenter. Vi kan nevne Suzuki SX4, Fiad Sedici samt kommende Skoda Yeti. Urban Cruiser er ikke mer enn 393 centimeter lang. Den er 172,5 centimeter bred, mens høyden oppgis til 154 centimeter. Toyota hevder allikevel at bilen har god plass til 5, noe DinSide snart skal verifisere.

Vi prøver den nå

DinSide Motor er i Portugal hvor han blant annet foretar en første prøvekjøring av Toyota Urban Cruiser. Våre første inntrykk herfra er at dette er en bil som virker meget positiv.

Vi følger snart opp med beretningen om våre opplevelser med Toyota Urban Cruiser.