Toyota Land Cruiser anno 2011

Toyota Land Cruiser anno 2011

Når en bil ikke får lov å avgå med døden er den å anse som et ikon. Denne heter nettopp Icon, og er anno 2011.

Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke mange biler forunt å være en liten mannsalder på markedet, men Toyota Land Cruiser er nå blitt så mye som 60 år. De første bilene var en bestilling fra forsvaret, og skulle dekke det samme behovet som amerikanernes Jeep. De første bilene ble derfor døpt Toyota Jeep BJ, men da raslet amerikanske Jeep med sablene, og ba Toyota endre navn. Navnet på de militære modellen ble da kun Toyota BJ, men etter en stund ville Toyota lansere bilen for det sivile markedet. Den fikk et mer klingende navn, og Toyota Land Cruiser ble født.

Ny retroversjon av 40-serien

For de myke og harde

I ettertid har det blitt lansert uttallige versjoner og varianter av Land Cruiser, både hardføre arbeidsbiler, og mer personbillignende biler. Den modellen som kanskje fremstår som selve ikonet av Land Cruiser er 40-serien. De aller fleste har sett den, enten i virkeligheten eller på film. Dette er bilen som antagelig kommer til å overleve det meste på fire hjul, kanskje også seg selv. I Norge finnes det et par dusin biler, de fleste eid av lidenskapelige entusiaster. Ingen kjøper en bruktbil som dette av ren tilfeldighet. Du må like den, på godt og vondt.

Se bilen utvendig:


Ny bil, gammel oppskrift

Amerikanske Icon har gjort en spennende greie ved å sette fortidens bil i produksjon igjen. I Van Nuys i California produserer de 40-serien til entusiaster som er villige til å betale prisen, og det finnes utrolig nok noen av dem. Som de fleste andre biler på den tiden originalen kom på markedet, så ble disse arbeidsjernene produsert på et såkalt body-on-frame prinsipp. Oversatt, de hadde rammekonstruksjon, med et karosseri oppå. Dette har klare fordeler for biler som skal brukes vel så mye som et redskap som et rent transportverktøy.

Den selvskrevne safariraceren

Kjente deler

Under mottoet, “se bakover for å vite hva du bør gjøre i fremtiden” gikk Icon TLC til verks. Icon lager bilene sine på rammer som er basert på originalen. I tillegg er den forsterket, grunnet og pulverlakkert. På denne rammen setter de to nye Dynatrac Dana-akslinger, med elektrisk styrte ARB sperre i både fremre og bakre differensial. Akslingene er satt i noe lengre avstand enn på originalen, og er hektet på ramma med gassdempere og bladfjærer fra ARB / EMU. Dette er en velkjent konfigurasjon på firehjulstrekkere generelt.

Se bilen innvendig:


Plast, pulver og menneskehender

Karosseriet er sprayet under med Line-X, en slags plastbeskyttelse som fungerer både som rustbeskyttelse og støydemping ved at det er vibrasjonsdempende. Utenpå er karosseriet pulverlakkert i et materiale som ofte brukes til både marine og flyskrog. Med sitt matte utseende vekker bilen oppsikt, men dersom du ønsker en ordinær autolakk, så fikser Icon dettte også. Bilene blir håndbygd, så spesielle ønsker er relativt enkle å få gjennomført.

Noen bygges også om i Drammen

Frekt eller originalt

Foran har Icon satt på en standard ARB-fanger med plass til vinsj, om dette skulle være ønskelig. Bak har de valgt en fanger fra Kaymar, blant annet for å få med en gunstig løsning til reservehjul. I denne sitter det også et standard firkantfeste for montering av alt fra hengerfeste til avtakbar vinsj, og andre redskap. Når det kommer til felger kan du velge to forskjellige retninger. Enten ett sett med teflonbelagte American Racing felger, eller et sett klassiske felger som skal ligne de originale fra 40-seriens glansdager.

Tekniske detaljer:


Litt over-kill

Alt i alt begynner det å gjenspeile seg en sammenheng. Bortsett fra ramma og karosseriet er bilen rett og slett satt sammen av ettermarkedsdeler, altså deler som egentlig er myntet for salg til kunder som vil modifisere sin egen bil. Denne type bilbygging har stort sett aldri vær den billigste, og det er det heller ikke i dette tilfellet. Men du verden så lekkert det blir. At Icon i tillegg har gjort seg flid med finishen gjør absolutt ingen ting. Det er bare en ting som gjør det hele litt overkill, som de sier “over there“. Icon har puttet en 5,7 liters V8 fra GM, på 350 gamper under panseret. Det er ikke avgiftsvennlig, sett med forbrukernes øyne.

Med Land Cruiser på en spesiell bilferie

Ny eller veteran?

Toyota Land Cruiser anno 2011


Maskineriet gjør bilen til et avgiftsmessig selvmord i Norge. Når vi i tillegg vet at bilen koster rundt 120.000 USD der borte, så kan du glatt doble dette om du hadde tatt bilen til Norge. Deretter kommer alle utfordringene, for bilen er jo ikke et originalt Toyota-produkt. Dermed er den heller ikke typegodkjent. Da er det slettes ikke en selvfølge at den heller vil bli godkjent for norske veier før alle tester og målinger er gjort. Det er her Icon har gjort en smart greie, for dersom du leverer inn din gamle 40-serie, så bygger de en ny bil rundt den. Da blir det som om du skulle stå i garasjen og pusse opp ditt gamle objekt selv, bortsett fra at du har satt bort jobben. Det koster deg likevel rundt 800.000 norske kroner, så må du selv vurdere om det er verdt det. Skulle du ha pick-up versjonen, eller den litt lengre BJ43, så ikke fortvil. Icon TLC løser utfordringene med disse også. Bare du betaler!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer