Toyota kaller tilbake 15 000 biler i Norge

Eier du en Yaris, Urban Cruiser, RAV4, Land Cruiser eller HiLux? Da må bilen din sannsynligvis inn for å utbedre en feil.

<B>FOLKE-SUV:</B> Den svært populære Norges-SUVen Toyota RAV4 kan være rammet av en kabelfeil til en airbag. De aktuelle eierne kan vente seg et brev om innkalling til verkstedet for å få sjekket det ut.  Foto: STEIN INGE STØLEN / AUTOFIL
FOLKE-SUV: Den svært populære Norges-SUVen Toyota RAV4 kan være rammet av en kabelfeil til en airbag. De aktuelle eierne kan vente seg et brev om innkalling til verkstedet for å få sjekket det ut. Foto: STEIN INGE STØLEN / AUTOFILVis mer

Toyota tilbakekaller nå 6,39 millioner biler på verdensbasis for å inspisere og eventuelt rette potensielle feil. I Norge er det i nesten 15.000 biler og bileiere som blir involvert.

- Vi har ikke fått alle listene på plass, men vi jobber nå for fullt for å få full oversikt over hvilke biler dette gjelder, sier informasjonssjef Espen Olsen i Toyota Norge AS.

Tre forskjellige tilbakekallinger

5.064 eksemplarer av modellene RAV 4, Land Cruiser og Hilux produsert fra april 2004 til desember 2010 tilbakekalles.

FEIL: Toyota Yaris må inn for å sjekke både spiralkabel til airbag og fjærmekanisme til setet. Foto: KNUT MOBERG
FEIL: Toyota Yaris må inn for å sjekke både spiralkabel til airbag og fjærmekanisme til setet. Foto: KNUT MOBERG Vis mer

Årsak: Potensiell feil på en spiralkabel tilknyttet airbagen. Varsellampe vil lyse ved feil.

3.332 Yaris og Urban Cruiser, produsert fra januar 2005 til august 2010.

Årsak: Potensiell feil på fjærmekanismen til setet.

7.089 Yaris, produsert fra september 2005 til februar 2009.

Årsak: Potensiell feil på rattaksel-opphenget som gir ulyd.

- Tar ingen sjanse

- Disse potensielle feilene oppstår uhyre sjelden og vi har ingen rapporter fra Norge relatert til dette. Men Toyota velger å kalle inn de aktuelle bilene til verkstedet så snart som mulig, selv om det ikke er rapportert om hendelser eller ulykker knyttet til dette i Europa, sier Olsen.

- Innkallelse til kundene for å utbedre feilene blir sendt ut så fort som mulig. Men det kan ta noen få uker før kundene vil få brev.

- Eierne kan forholde seg rolig inntil de blir kontaktet skriftlig av sin Toyota-forhandler, og Toyota bærer selvsagt alle kostnadene til utbedringene, sier informasjonssjef Espen Olsen.

SENDER BREV: - Vi tar alle slike spørsmål på alvor og jobber nå intenst med å informere de aktuelle bileierne, sier informasjonssjef Espen Olsen i Toyota Norge AS. Foto: TOYOTA
SENDER BREV: - Vi tar alle slike spørsmål på alvor og jobber nå intenst med å informere de aktuelle bileierne, sier informasjonssjef Espen Olsen i Toyota Norge AS. Foto: TOYOTA Vis merForlik på syv milliarder kroner!

President Akio Toyoda har lovet å forbedre Toyotas tilbakekallingsprosesser etter at selskapet i forrige måned inngikk et gigantisk forlik i den såkalte gasspedalsaken, hvor enkelte bilmodeller kunne oppnå "utilsiktet aksellerasjon".

Toyota innrømmet sikkerhetssvikt og for ikke å ha informert kundene - og selskapet har nå betalt hele 1.200.000.000 dollar (syv milliarder kroner) til amerikanske myndigheter for å avslutte saken som har pågått helt siden 2009.

General Motors Co står nå overfor en lignende gransking for sin mangelfulle håndtering av feil på tenningsbrytere. Dette er noe selskapet skal ha kjent til så tidlig som i 2001 - og feilen kan knyttes til minst 13 dødsfall.

LAND CRUISER: Biler som er produsert fra april 2004 til desember 2010 kan være rammet av en feil på spiralkabelen til airbagene. Foto: TOYOTA
LAND CRUISER: Biler som er produsert fra april 2004 til desember 2010 kan være rammet av en feil på spiralkabelen til airbagene. Foto: TOYOTA Vis mer