Toyota Hilux med nesten-velt i elgtest

Kun takket være lynrask reaksjon fra en dyktig sjåfør unngikk Toyota Hilux å velte i den beryktede elgtesten.

Publisert
Sist oppdatert

Under overskriften "Toyota Hilux är livsfarlig" forteller svenske Teknikens Värld om sine erfaringer med den populære pickupen fra Toyota. De har nemlig kjørt den gjennom "elgtesten", en standardisert unnamanøver-øvelse som brukes av flere bilmagasiner verden over.

Mest kjent er den kanskje for å ha felt første generasjon Mercedes-Benz A-klasse som måtte tilbakekalles og modifiseres for sikrere kjøreegenskaper etter at den gikk på taket i Teknikens Världs test for snart ti år siden.

Velter nesten

Samme magasin har nå kjørt en rekke pickuper, deriblant Toyota Hilux, gjennom den samme testen. Mens alle de andre kandidatene kom seg noenlunde helskinnet gjennom, holdt Hilux på å gå på taket.

Se filmen her.

Toyota Hilux viste skumle tendenser i unnamanøvertest
Toyota Hilux viste skumle tendenser i unnamanøvertest Vis mer


Idet føreren skal svinge bilen tilbake i det opprinnelige kjørefeltet etter første unnamanøver, slipper den populære arbeidsbilen ut hekken i en kraftig kontrasladd. Men før sjåføren rekker å rette opp denne, går bilen opp på to hjul og er i ferd med å velte.

Kom seg ned

Heldigvis er sjåføren kald og snartenkt og styrer i samme retning som bilen lener seg mot. Slik deiser bilen ned på alle fire med et brak, til stor lettelse for alle involverte. Inngangshastigheten var beskjedne 57 kilometer i timen.

Ikke ESP

Hvordan er dette så mulig? Vel, for det første er Hilux en relativt primitiv bil med et høyt tyngdepunkt. For det andre er bilen ikke utstyrt med ESP, som kunne stoppet sladden på et så tidlig tidspunkt at bilen ikke ville gått opp på to hjul.

Riktignok skal det sies at ESP ikke er vanlig i denne klassen. Faktisk er det bare Mitsubishi L200 som kan utstyres med dette livreddende sikkerhetsutstyret. Det er imidlertid en dårlig unnskyldning. Verdens største bilprodusent burde klare å utstyre en såpass populær bil med ESP nå som dette begynner å bli vanlig i stort sett alle andre bilklasser. Kritisk, spesielt fordi den åpenbart er blant dem som trenger det aller mest.

Filmen kan du se her på Teknikens Världs hjemmeside.

Liste over de siste videoene.

Her finner du mer Toyota-stoff:

  • Tester
  • Nyheter
  • Nybillanseringer
  • Spionbilder
  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer