<strong><b>HELT UNIK:</strong></b> Toyota 86 Shooting Brake Concept finnes per i dag i kun ett eksemplar, og det er det vi ser her. Spørsmålet er: Blir det flere? Foto: TOYOTA
HELT UNIK: Toyota 86 Shooting Brake Concept finnes per i dag i kun ett eksemplar, og det er det vi ser her. Spørsmålet er: Blir det flere? Foto: TOYOTA Vis mer

Toyota GT 86 blir shooting brake

Hva er hensikten med denne bilen, tro? Er det for moro skyld, eller for å teste markedet?

Publisert
Sist oppdatert

Det hele begynte med en modell i leire i en fjerdedels størrelse, som ble vist hos Toyota Australia i november 2014.

Det var det lokale produktdesign-teamet som hadde kommet opp med den spesielle idéen til en shooting brake-versjon av Subaru/Toyotas sportsbil og da Toyotas sjefsingeniør, Tetsuya Tada var i Australia for å besøke datterselskapet der, ble han inspirert nok til å bestemme at bilen skulle bygges.

Anti-kjedelig

Som sagt, så gjort - Tada-san satte sine «kunsthåndverkere» ansvarlige for prototyper i gang med prosjektet og resultatet er det vi ser på disse bildene - en slags kombi/stasjonsvognsversjon av sportsbilen som ble vist første gang høsten 2011 før vi endelig fikk prøvekjøre den på bane for fire år siden - i mai 2012.

Les også: Corvette som shooting brake!

<b>MER PLASS:</b> Litt mer til bagasje og mer hodeplass Toyota 86 Shooting Brake Concept
MER PLASS: Litt mer til bagasje og mer hodeplass Toyota 86 Shooting Brake Concept Vis mer


Shooting Brake

Det uoversettbare begrepet «shooting brake» er et begrep som oftest brukes om en slags miks mellom kupé og stasjonsvogn, og er en arvtaker etter den britiske adelens "sports"vogner (opprinnelig trukket av hest), med et ekstra rom til våpen og hund bak.

Shooting brake (opprinnelig Break, fra det franske ordet for stasjonsvogn), blir ofte forbundet med Aston Martin, som har produsert flere varianter over dette temaet. Slike biler er også blitt bygget på basis av, eller direkte av, Rolls-Royce, Bentley og Jaguar, Ferrari (Daytona og Venice), Volvo (1800 ES), Reliant (Scimitar) og noen andre.


Det skjedde i kjølvannet av en endring i strategi fra selve toppsjefen Akio Toyodas side. Toyoda, som selv er racerfører, var bekymret for at Toyotas image skulle bli for «kjedelig» og, i likhet med Nissans toppsjef Carlos Ghosn, som sto bak lanseringen av monsteret GT-R i 2007. Denne imponerte oss mektig da vi prøvekjørte den i mai det påfølgende året.

Les også: Sjekk dette spinnville råskinnet fra Toyotas TMG-divisjon!

Mer praktisk

Det er den regionale marketing-manageren for Australia, Brad Cramb, som presenterte idéen bak det som per i dag kun er en konseptbil. Han ville gi den en helt egen, fortsatt sportslig stil samtidig med at den ble mer praktisk i bruk.

<b>VELPROPORSJONERT:</b> Toyota har beholdt grunnstrukturen til GT 86 og egentlig bare hev
VELPROPORSJONERT: Toyota har beholdt grunnstrukturen til GT 86 og egentlig bare hev Vis mer


Cramb opplyser at bilen er fullt kjørbar og er utstyrt med den opprinnelige Subaru-drivlinjen. Det vil si med en firesylindret boksermotor på to liter med 200 hestekrefter og 205 newtonmeter dreiemoment.

Bilen har vært gjennom alle standard-testene på bane slik at den er tett opp til «donor-bilen» kjøremessig, bare en anelse mer nøytral i krappe svinger, medgir Cramb.

Her kan du lese vår test av tvillingbilen til GT86 - Subaru BRZ

Blir det noe av?

Og når det gjelder utsikter til produksjon av Toyota GT86 Shooting Brake ? Vel, Tada-san sier at Toyota ville observere publikums reaksjoner på prototypen, men at bilen egentlig var ment som en intern stilstudie.

Han legger imidlertid litt gåtefullt til:

- Men vi sier aldri aldri...

<strong><b>NY HEKK:</strong></b> Toyota 86 Shooting Brake Concept (ja, de har droppet «GT»), er mer enn en mer praktisk versjon av sportskupéen - det er en stilstudie som fenger.
NY HEKK: Toyota 86 Shooting Brake Concept (ja, de har droppet «GT»), er mer enn en mer praktisk versjon av sportskupéen - det er en stilstudie som fenger. Vis mer


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer