Porsche er med på begge topplistene, og redder den tyske æren.
Porsche er med på begge topplistene, og redder den tyske æren. Vis mer

Toyota er best i TÜVs store undersøkelse

En bil kan være som et ekteskap. Alt er flott når utfordringene er fraværende. Når problemer oppstår er helvete i gang.

Hvert eneste år kommer tyske TÜV med en rapport som forteller hvilke biler som gir eierne grå hår, og ikke. Også i Tyskland må bilene inn til en kontroll når bilen fyller tre år, og deretter annen hvert år fremover. Basert på innrapporterte feil, har TÜV nå gitt ut en liste som forteller hvilke biler som har flest, og hvilke som har minst feil.

Dette er de sikreste bilene for barna dine

Sannheten er brutal

Fordelen med denne undersøkelsen er at det er verkstedenes faktiske funn som teller. Det dreier seg ikke om en undersøkelse hvor eierne i ettertid skal svare på hvor fornøyd de er med bilen sin. Sistnevnte gir stort grunnlag for synsing, innblandet en haug med følelser. TÜV-rapporten forteller derimot om de faktiske forholdene, den harde sannheten.

En slags fasit

TÜV forteller i rapporten at hver femte bil har feil som krever utbedring, med påfølgende etterkontroll. Går den ikke gjennom på andre forsøk klippes skiltene.

Av alle de undersøkelser vi refererer til gjennom året er det få som er så troverdige som nettopp denne TÜV-rapporten. Rapporten tar for seg alle kontroller som er gjort fra juli 2010 til og med juni 2011, og det er liten grunn til å tvile på resultatet. Hele 7.779.312 biler er kontrollert, så listen kan nærmest anses som en fasit.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De smarteste bilkjøpene

Komplett liste kommer

Hele rapporten fra TÜV vil bli publisert 16.desember, men her er hovedtrekkene, de viktigste tallene som forteller hvilke biler som har minst feil, og de som har flest feil. Både for tre år gamle biler, og de som er 10-11 år.

Tallenens tale

Det er enkelte ting som er verdt å merke seg:

  • Hele seks av de beste bilene på topplisten for 3 år gamle biler kommer fra Japan, og Toyota hanker inn tre av plassene. På listen over de beste 10-åringene har de kapret fire av plassene.
  • På bunnlistene er det italiensk og fransk dominans. Et godt eksempel over at listen har forankring i virkeligheten avsløres med at VW Sharan, Seat Alhambra og Ford Galaxy ligger på rekke og rad blant de dårligste 10 års gamle bilene. Disse tre er som kjent samme bil, bare med forskjellig logo.
La kalkulatoren bestemme

At en sportsbil som Porsche ligger høyt opp på begge topplistene er ikke overraskende. Bilen har allerede et godt rykte på seg i sin sjanger, noe som er langt fra tilfelle for alle konkurrentene.

Japanske biler mest til å stole på

Toyota er best i TÜVs store undersøkelse

Her er topp og bunnlisten for 3 år gamle biler:


Her er topp og bunnlisten for 10-11 år gamle biler:

Toyota er best i TÜVs store undersøkelse


Flere undersøkelser

Det gjøres stadig undersøkelser av denne typen, og det er veldig sjelden to undersøkelser ender opp med et identisk svar. Hvem skal vi da tro på? Mye av forskjellen ligger i spørsmålsstillingen, og i det geografiske området undersøkelsen er gjort i. Vi har referert til flere av undersøkelsene gjennom året, og her har du noen av dem. Kanskje vi kommer frem til det mest relevante svaret ved å summere resultatene av de forskjellige undersøkelsene?

Les om de andre undersøkelsene her:

De mest pålitelige bilene

Lexus vinner igjen

Dette er de beste bilene

Norsk kundebarometer 2011

Disse bilene gir minst trøbbel

Japanske biler mest til å stole på