Tør du velge en farge?

Trendene er klare. Nå er det hvit som gjelder. Fåtallet velger å skille seg ut.

<strong><b>FARGEKLATTER:</strong></b> Det er en interessant øvelse å følge fargetrendene i markedet fra år til år.
FARGEKLATTER: Det er en interessant øvelse å følge fargetrendene i markedet fra år til år. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke forbundet med særlig glede å bli kalt en grå mus, men hva da med bilen din?

I Norge selges det stort sett biler som har en eller annen gråtone, pluss hvit og sort i hver ende av skalaen.

Lakkprodusenten Axalta har kommet med en rapport for 2013 som forteller hvilke farger som er mest populære i de ulike delene av verden, og i de forskjellige bilklassene. Skulle du ikke finne en farge du liker kan du alternativt lakkere bilen din selv.

Kun 23 prosent av bilene som ble solgt i 2013 inneholder en skikkelig farge. Det betyr at mer enn tre firedeler av bilbestanden er hvit, grå eller sort.

Tidligere har vi trodd at dette er et fenomen som er spesielt for Norge, til nød i Europa. Rapporten fra Axalta viser imidlertid at dette er et fenomen verden over. Som en løsning er det mange som velger å legge folie, ikke bare for å endre fargen, men også for å beskytte originallakken.

Nyanser

Illustrasjon: Jamieson Pothecary
Illustrasjon: Jamieson Pothecary Vis mer


I Europa er det helt hvit som selger aller mest for tiden. Så mye som 29 prosent av kundene valgte nettopp dette, noe som er en økning i andelen hvit på fem prosent siden året før.

I den andre enden av skalaen finner vi sort, med 21 prosent.

Matt lakk? Slik redder du håpløs lakk

For gråtonene var det nesten ingen endring i 2013. Populariteten lå likt med året før, altså fortsatt på et veldig høyt nivå.

Blått sank marginalt, omtrent like mye som rødt økte.

Markedsforskjeller

De europeiske valgene er nesten samstemte med de amerikanske, og det eksisterer kun marginale forskjeller mellom de to kontinentene. Europa er også ganske likt med det globale markedet, det samme gjelder Asia.

Det er likevel interessant å se at det i Asia er store forskjeller mellom de ulike landene, selv om de totalt sett ender opp på tilsvarende nivå som det globale.

Hva med en boks bilvoks til 228.000 kroner?

Sør-Amerika og Afrika skiller seg ut ved at de selger lysere biler. Sorte biler selges i marginalt antall, mens hvite og sølvfargede biler trekker opp. Legger vi til mørkegrå, dekker disse fargene opp så mye som 74 prosent av totalen, uten at det er blandet inn en eneste fargeklatt.

Store endringer

Hele bildet har snudd seg kraftig, og i 1999 skiftet fargevalget fullstendig. Fra da alle bilene skulle være burgunder eller mørk grønn, endret dette seg fullstendig til lys og mørk grå.

Illustrasjon: Axalta
Illustrasjon: Axalta Vis mer

Helt fra 1999 og frem til og med 2012 har det vært grå som har tronet øverst på listen, men i 2013 kløv altså hvit opp og vippet grå ned fra tronen.

Her ser du det årlige fargevalget i de forskjellige markedene de siste 60 årene:


Klikk på bildet for større versjon:Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer