Toppturer for kjøreglade

Norge er et eldorado for elskere av natur og eventyr, firehjulsdrift og aktiv kjøring. Og av og til må man bare glemme statsbudsjett, CO2-avgifter og neste års modeller - og bruke den bilen man har. Vårt turforslag bringer deg blant annet til 1.666 meter over havet.

Toppturer for kjøreglade
Glimt fra Panoramaveien forrige helg.
Glimt fra Panoramaveien forrige helg. Vis mer
Peer Gynt-veien (under) er tidvis som tatt ut av et eventyr.
Peer Gynt-veien (under) er tidvis som tatt ut av et eventyr. Vis mer
Opp til Blåhø og Trontoppen er det tidvis brattere enn bratt.
Opp til Blåhø og Trontoppen er det tidvis brattere enn bratt. Vis mer
Toppturer for kjøreglade


Akkurat nå ligger høstfjellets motorveier i sin aller feteste glans. Noen av de aller flotteste veiene ligger i våre sentrale fjellregioner. Bare smak på navnene: Panorama-veien, Peer Gynt-veien, Jotunheim-veien, Birkebeiner-veien. Eventyrveier for eventyrlystne.

Fjellets motorveier

Visste du at vi har hele 25.000 kilometer offentlige grusveier her i landet? I tillegg kommer et ukjent kilometertall private veier, og som ofte er tilgjengelige mot bompenger. Dette er grusveier som åler og bukter seg innover de flotteste panoramaer. Fjell og vidder som gjennom generasjoner er dypt impregnert i vår norskeste nasjonalarv. Vi kjørte nylig Grimsdalen mellom Dovre og Folldal - den er så vakker at man kan grine. Bare man lukker øynene kjenner man lukten av våt bikkje, rype og bjørkeved. På netthinnen brenner rødoransje lyng eller det ulmer i den bronsegrønne reinlaven. Og det er alltid snødekkede topper i horisonten.

Toppveier 1.600 moh

Men det finnes også veier til topps. To av landets høyest beliggende veier er kjøre- og naturopplevelser med bokstavelig talt himmelske kvaliteter. Blåhø ligger som en utovervendt navle på norgeskartet. Rett til værs i triangelet mellom Otta, Vågå og Dovre stritter en stor mast, og derfor kjørevei opp til 1.606 meter over havet. På klare dager er det ikke vanskelig å innbille seg at man i 360-graders vinkel ser Oslo, Nordsjøen, Trondheim og svenskegrensen samtidig. Og så har du Trontoppen - rett opp fra Alvdal - som om mulig er enda mer spektakulær. Masten ligger på 1.666 meter over havet. Den grove grusveien opp dit, som på slutten går i trollbratte krevende S-er opp i himmelen, stiller sterkt som landets kanskje tøffeste kjøreopplevelse.

Et touch av rally

Så kom deg ut. For det er nå, når høstferien er over, jegerne har dradd slukørede hjem, og det kanskje har lagt seg en hinne av jomfrusnø i enkelte partier, det er nå fjellet er på sitt beste. Og med en smule diskresjon kan du utfordre eventyreren i deg. For ofte er det på de mange små stikkeveier at eventyret venter. I spenningen om det faktisk er mulig å komme seg gjennom her. Med grove dekk, firehjulstrekk, diffsperre, lavserie, vinsj… Og det er på åpne, berg-og-dalbane-konstruerte fjellstrekker at du kan legge ut i laaange rullegrus-sladder. Eller kjenne at tyngdekraften oppheves over kvasse krøn.

Her er et turforslag rundt indrefileten i Sør-Norge. Det gjør i praksis turen tilgjengelig på en helg for svært mange. Du trenger ikke kjøre hele ruten heller - du kan nøye deg med å prøve å komme til toppene over 1.600 meter. Kanskje har det snødd der nå? kanskje ikke?