Top Gear saksøkt

Etter først å ha hevdet de ikke ville følge opp, har Tesla nå gått til søksmål mot BBC.

<strong>TIL SAK:</strong> Det er ikke alle som setter pris på Top Gears noe uformelle "biltesting". Nå går Tesla til sak. Foto: BBC
TIL SAK: Det er ikke alle som setter pris på Top Gears noe uformelle "biltesting". Nå går Tesla til sak. Foto: BBCVis mer

Det var den 14. desember 2008 at det verdensberømte TV-showet Top Gear sendte en episode der den første el-sportsbilen i produksjon, Tesla Roadster, gikk gjennom programmets berømte og relativt lite seriøse testprosedyrer. To eksemplarer av den da fortsatt sjeldne batteridrevne roadsteren var med på settet og episoden begynte med en akselerasjonskonkurranse mellom Teslaen og bilen den er basert på, Lotus Elise. Tesla vant klart.

Men så skar det seg.

Hele Tesla-delen av programmet kan du se i videoen nedenfor.

1.500 på veiene

Vi prøvekjørte Tesla Roadster i 2008 - før det famøse programmet gikk på luften. Les om det her. Per i dag er det blitt solgt over 1.500 eksemplarer av roadsteren, som nå er ute i sin fjerde versjon, hvorav en "sport"- utgave som akselererer enda raskere enn det testede eksemplaret.

Skuffelse

I programmet, som begynte så bra, ser det ut som om Teslaen går tom for strøm midt under testingen og må skyves inn i hangaren av fire menn. Deretter går kritikken på at det tar 16 timer å lade bilen gjennom en 13-ampères stikkontakt. Clarkson hevder også at det viser seg at bilens rekkevidde bare er 90 kilometer i stedet for de lovte 340.

Episoden som er stridens kjerne:


Søksmål

Forleden dag - den 29. mars - leverte Tesla Motors, som produserer bilen, inn en stevning av BBC på grunnlag av en del elementer de hevder viser at programmet var "fikset" og at konklusjonen som ble såpass negativ var bestemt på forhånd. Et av disse elementene er at selskapets salgs- og markedsdirektør i Storbritannia skal ha uttalt bekymring etter å ha sett et manuskript i BBCs studio - før Teslaene var blitt testet - hvor det sto skrevet: "Det er bare så synd at i den virkelige verden, fungerer dette slett ikke". Dette var omtrent de ordene Jeremy Clarkson brukte for å konkludere "testen" i sendingen, som du kan se på videoen nedenfor.

Dette er selvsagt alvorlige beskyldninger og Tesla har ventet lenge med å ta ut et søksmål, som ifølge dem kommer etter "gjentatte forsøk over flere måneder på å komme i kontakt med BBC angående denne saken".

Tesla krever at BBC slutter å sende denne episoden og ber om relativt moderate 100.000 pund eller i underkant av en million kroner i oppreisning.

Fem punkter

De fem presise punktene i stevningen går på det følgende: Tesla hevder Top Gear bevisst iscenesatte følgende forfalskede scener:

1) Roadsteren gikk tom og måtte dyttes inn i hangaren;

2) Roadsteren klarer bare 90 km på en lading og ikke 340;

3) Den ene roadsteren fikk overopphetet motor og var deretter ute av drift;

4) Den andre roadsterens bremser "var ødelagt" og kunne ikke kjøres;

5) Grunnet de nevnte problemene var begge kjøretøyene immobilisert og kunne ikke gjennomføre resten av testen.

BBC har svart på anklagene ved å si at de står ved programmet og dets versjon av fakta. En talskvinne for det britiske kringkastingsselskapet bekrefter at det har mottatt meddelelse om stevningen, men vil forsvare sin posisjon som går ut på å forsvare programmet og dets innhold.

Vi og mange med oss er naturlig nok spente på å få se utfalle av denne til dels prinsipielt viktige saken.