TomTom utfordrer mobilbransjen

Men er sosiale tjenester egentlig det du har savnet?

Snart får du enda flere valgmuligheter på GPS-en. Men vil du bruke funksjonene? Vi er litt i tvil... Foto: Produktbilder - TomTom
Snart får du enda flere valgmuligheter på GPS-en. Men vil du bruke funksjonene? Vi er litt i tvil... Foto: Produktbilder - TomTom Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

IFA 2011: Fram til og med 2007 var DinSides GPS-tester noe av det mest populære stoffet vi publiserte. Så stoppet det hele opp, og lesernes interesse falt sammen som et korthus. Denne utviklingen var strengt tatt ikke overraskende:

  • GPS-ene ble etterhvert så billige at det var enklere å kjøpe en ny modell enn å oppdatere kartene på den gamle, og
  • de integrerte bil GPS-ene ble billigere og billigere, samt at
  • enhver smartmobil med respekt for seg selv fikk en fungerende GPS-funksjon.
Men utviklingen hos de store GPS-produsentene har selvsagt ikke stoppet opp, og på årets IFA-messe viste TomTom fram hvordan de skal møte konkurransen fra mobilbransjen.

Sosiale funksjoner

Live Services er navnet på TomToms nye tjeneste, som blant annet lar deg installere kjørevennlige apps, og bruke sosiale medier som Twitter på GPS-enheten.

Vi så for eksempel en visning av Expedia og TripAdvisor, og tanken er naturlig nok at kundene skal kunne få tilgang til nettanmeldelser underveis, i tillegg til den beste ruten for å komme seg dit.

Valgfri Twitter-funksjon. Via TomTom enheten kan du altså dele ditt reisemål og antatt ankomsttid til dine Twitter-følgere. I teorien høres jo ikke dette spesielt trafikkvennlig ut, men tanken er altså at du skal taste inn reisemål og ankomsttid før du begynner å kjøre, for så å la GPS-enheten oppdatere ankomsttiden automatisk og fortløpende underveis. Her overlates altså lite til tilfeldighetene.

Merk deg at Twitter-funksjonaliteten er valgfri, du kan selvsagt skru den av hvis du vil.

TomToms skrytevideo ser du her:

Er Twitter og andre sosiale funksjoner viktig i en GPS? (Avsluttet)
Nei, det eneste jeg trenger er en vanlig GPS(65%) 357
Nei, dette gjør jeg best på mobilen(30%) 164
Ja, endelig(6%) 32
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Expedia og TripAdvisor. Via Search & Go LIVE-funksjonen kan du også la Expedia sammenligne overnattingsmuligheter i nærheten av der du er. TripAdvisor gir deg i tillegg tilgang til uavhengige anmeldelser av restauranter, hoteller og så videre.

Funksjonene er forøvrig integrert med selve navigasjonsløsningen, slik at du kommer fram til ditt endelige mål selv om du skal spise og overnatte underveis.

Men er det nok?

Hvorvidt det faktisk er dette kundene vil ha er selvsagt vanskelig å si per dags dato. Mitt førsteinntrykk er at dette minner litt om TV-produsentenes hig etter å dytte nye funksjoner og finesser i TV-apparatene, som sjelden eller aldri blir brukt når TV-en først har kommet hjem til kunden. Men, det kan jo hende jeg tar feil.

Tjenestene lanseres forøvrig i USA, Tyskland og New Zealand fra oktober. Når funksjonene kommer til Norge er derimot ikke fastsatt.