Tohatsu: Innovasjon eller tradisjon?

Tohatsu lanserer nå verdens minste påhengsmotor med direkteinnsprøytning. I følge produsenten er 50-hesteren snill både mot lommeboken og miljøet. Neste måned finner du den i butikken.

Tohatsu: Innovasjon eller tradisjon?
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Klarer totaktsmotorer å tilfredstille fremtidens krav fra myndigheter og forbrukere? De fleste motorprodusenter har liten tillit til det, og erstatter derfor hele utenbordsprogrammet med splitter nye firetaktere. Unntaket er konkursrammede OMC som, inntil produksjonen ble stoppet rett før jul, hevdet at totaktere med direkteinnsprøytning var fremtiden.

Tohatsu mot strømmen

Kun måneder etter at Evinrude Ficht (midlertidig?) takket for seg, lanserer Tohatsu to nye påhengere – en 50-hester og en 90-hester. Begge er totaktere med direkteinnsprøytning.

TLDI (Two-stroke Low-Pressure Direct Injection) har Tohatsu kalt den nye teknologien. Forstøvet drivstoff vil ved hjelp av luft sprøytes direkte inn i sylinderen, slik at bensin og luft blandes inne i selve forbrenningskammeret.

Utørst, stille og miljøvennlig

Fra motorteknologi til maritim virkelighet: Hva blir resultatet for deg og meg? Skrytelisten til Tohatsu er ikke kort. Sammenlignet med konvensjonelle totaktere skal 50-hesteren forbruke mellom 12 og 71 prosent mindre drivstoff avhengig av turtall, samtidig som oljeforbruket blir 30 prosent lavere.

Også motorstøyen og vibrasjonene vil bli redusert i forhold til tradisjonelle totaktere. De nye TLDI-motorene til Tohatsu vil heller ikke bli tynget av de ekstra kiloene, som nå engang er firetaktsmotorenes skjebne.

Rett rundt hjørnet

De nye totaksmotorene vil bli å se på messen ”Sjøen for alle” medio mars. Den minste motoren vil imidlertid lanseres på markedet allerede i begynnelsen av neste måned. Veiledende utsalgspris blir 64.990 kroner. 90-hesteren må du imidlertid fortsatt vente på. Ifølge Øyvind Frostrud, som representerer den norske importøren, vil motoren ikke være i salg på denne siden av sommerferien. Prisen er fastsatt til 94.990 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi har grunn til å tro at Tohatsu i nær fremtid vil lansere flere motorer med TLDI-teknologi. Etter det DinSide erfarer, vil framtidens motorprogram fra Tohatsu bestå av firetaktere opp til 50 hestekrefter. Større motorer vil fortsatt være totaktere – men med direkteinnsprøytning.

Relaterte artikler

  • Evinrude mot strømmen

  • Exit Evinrude og Johnson?

  • Yamaha med direkte innsprøytning
  • To nye firetaktere fra Suzuki

  • Påhengere anno 2001

  • Stadig større firetaktere