To nye smarte DAB-løsninger på vei

Har du også en gammel bil uten DAB-radio? Da er det bare å følge med.

Tiny Audio C1 er et spennende alternativ for deg som må ettermontere DAB i bilen. Foto: Øyvind Paulsen
Tiny Audio C1 er et spennende alternativ for deg som må ettermontere DAB i bilen. Foto: Øyvind Paulsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etterhvert som slukkedatoen for FM-nettet nærmer seg, kommer det stadig nye løsninger for ettermontering av DAB-radio.

Og det er en god ting.

For når det kun er 30 prosent av nye bilmodeller som har DAB-radio som standard, sier det seg selv at svært mange norske bilister vil få en utfordring framover.

Den smarteste løsningen vi har sett hittil har vært fra MediaDAB, ganske enkelt fordi den lar deg styre radioen via bilens rattbetjening.

MediaDAB koster imidlertid rundt 3.000 kroner, og så kommer en times monteringsutgifter i tillegg. Det er derfor godt å se at det også kommer rimeligere alternativer, denne gang fra TT Micro.

Tiny Audio C2 til 795 kroner

C2 er ganske enkelt en liten DAB-enhet som plugges rett i bilens sigarettenner-uttak. Med i esken følger det også en liten antenne som for eksempel kan legges på dashbordet.

Tiny Audio C2 er det billigste alternativet. C2 dyttes rett inn i bilens strømuttak, og streamer lyden via FM-båndet. Foto: Øyvind Paulsen
Tiny Audio C2 er det billigste alternativet. C2 dyttes rett inn i bilens strømuttak, og streamer lyden via FM-båndet. Foto: Øyvind Paulsen Vis mer


Dette er altså et rent plug-and-play-konsept:

Alt du trenger er å legge antennen på plass og plugge C2 på plass. Enheten vil så ta i mot DAB-signalene og videresende dem til bilens stereoanlegg via en innebygget FM-sender. Stasjonsnavnet kommer forøvrig opp på C2s display, og bortsett fra volum er det også her all betjeningen skjer.

I følge TT Micro vil C2 selv velge den beste FM-frekvensen, og vi liker at den har AUX-inngang for tilkobling av MP3-spiller.

Ulempen er selvsagt den eksterne antennen som skaper litt mer rot i bilen, og at du ikke får opp informasjon i bilens display. Det er imidlertid her storebroren C1 kommer inn.

Tiny Audio C1: 1495 kroner, pluss montering

– På C1 kan du faktisk velge om du vil ha kablet eller trådløs tilkopling via enhetens innebygde FM-sender, sier Tore Vedvik fra TT Micro. Jeg tror riktignok at de fleste vil velge å montere hovedenheten, og selv brukte jeg i underkant av en time på min bil. I følge de vi har pratet med, vil et verksted neppe bruke mer en 30 minutter på jobben, avslutter Vedvik.

Den store fordelen med C1 er altså at hovedenheten vil bli helt skjult når den er montert, for eksempel på innsiden av den originale bilradioen. I tillegg vil all DAB-informasjonen her være direkte synlig i bilens vanlige display.

I så måte minner den altså om MediaDAB, forskjelllen er at du på C1 må styre DAB-radioens funksjoner via en ekstern fjernkontroll. Smak og behag altså, men så er den da også billigere.

Også her følger det med en ekstra DAB-antenne med antenneforsterker, som enkelt kan plasseres der det passer best. På bilen vi så utstyret i, var den plassert helt til høyre av frontruta.

Tiny Audio C2 Foto: Øyvind Paulsen
Tiny Audio C1 Foto: Øyvind Paulsen
DAB-antenne med ekstra forsterker følger med på Tiny Audio C1. Foto: Øyvind Paulsen
Tiny Audio C1 Foto: Øyvind Paulsen
Tiny Audio C1 Foto: Øyvind Paulsen

Bilder av C1 får du her:


C1 lar deg ellers lagre 12 favorittstasjoner, og er ventet inn til distributøren TT Micro i slutten av september. C2 kommer litt senere, og er ventet inn rundt 15. november 2012.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!