<strong>DUMT OG FARLIG Å DROPPE:</strong> Unormalt mange mister hjul i fart i perioder etter hjulskift. Etterstramming er lurt og kan spare deg både for skader og kostnader. Foto: Colourbox.com
DUMT OG FARLIG Å DROPPE: Unormalt mange mister hjul i fart i perioder etter hjulskift. Etterstramming er lurt og kan spare deg både for skader og kostnader. Foto: Colourbox.comVis mer

To biler mister hjul hver dag

I løpet av 22 dager i april måtte 41 bilister får hjelp på grunn av dette.

NAF rykket ut til 41 bilførere som mistet hjul under kjøring i tidsrommet 8. til 30. april. I tillegg hadde organisasjonens assistansebiler utrykning til 78 biler som opplevde å ha løse hjulbolter.

Disse tallene er unormalt høye, og har i følge NAF en klar sammenheng med skifte fra vinter- til sommerdekk. 11 biler måtte også få assistanse på snøføre, med sommerdekk.

Les også: Slik skifter du hjul

Etterstrammer ikke

- For dårlig tilskrudde hjulbolter og muttere er et problem for trafikksikkerheten, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF, i en pressemelding.

Hjulmist i fart kan i verste fall få fatale konsekvenser for sjåfør, passasjerer eller andre veifarende. I en leseravstemming på DinSide i mai i fjor svarte hele 26 prosent av de spurte at de ikke etterstrammer etter hjulskift.

NAF anbefaler å etterstramme etter om lag 30 kilometers kjøring etter hjulskift, og oppfordrer deg i tillegg til å be om garanti for at hjulbolter eller muttere er skrudd til med riktig moment om hjulene er skiftet av andre.

Les også: Sikre dekk som sitter fast

Du risikerer også økonomisk tap

Etterstramming trenger ikke å ta mer enn fem minutter og er smart bruk av tid, både fra et sikkerhetsmessig og et økonomisk synspunkt. Det er nemlig viktig å være klar over at hjulmist kan få store, økonomiske konsekvenser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis forsikringsselskapet kan sannsynliggjøre at tapet av hjul har sin bakgrunn i uaktsomhet fra din side, vil selskapet nemlig kunne hevde at du ikke har oppfylt vilkårene for full erstatningsutbetaling. Jo større skader hjulmistet medfører, jo mer alvorlig er det for deg å oppleve avkortning.

Kan du dokumentere at du har gjennomført etterstramming, reduserer du risikoen for at forsikringsselskapet skal anklage deg for uaktsomhet.

Les også: Ti trygge tips på veien