To av ti dødsulykker på sykkel skjer i blindsonen

Spesielt større kjøretøy har vansker med å oppdage syklister og fotgjengere.

<B>DEN LIVSFARLIGE BLINDSONEN</B>: Flere og flere velger sykkel, men de færreste tenker på at store kjøretøy kan ha en svært stor blindsone. Dermed er det stor fare for at syklisten ikke oppdages før ulykken er ute. Foto: NTB scanpix
DEN LIVSFARLIGE BLINDSONEN: Flere og flere velger sykkel, men de færreste tenker på at store kjøretøy kan ha en svært stor blindsone. Dermed er det stor fare for at syklisten ikke oppdages før ulykken er ute. Foto: NTB scanpixVis mer

En fersk undersøkelse utført av IUM/Norstat i regi av Statens vegvesen, viser at to av ti dødsulykker på sykkel skjer som følge av at syklisten havner i blindsonen til kjøretøyet ved siden av seg.

LES OGSÅ: Våren er her, vær obs på syklistene

Sløvhet kan avgjøre

Selv om du som syklist kan føle god kontroll over kjøretøyet ved siden av deg, er det først når sjåføren ikke ser deg de farlige situasjonene kan oppstå.

Tror sjåføren han er alene langs veien, kan det være han eller hun dropper blinklyset, hvilket kan være med på å forvirre syklisten.

- Det er når bilisten ikke ser syklisten, at det virkelig kan gå ille, sier Signe Gunn Myre i Statens vegvesen.

For blindsonen er større enn de fleste tror, spesielt på de større kjøretøyene.

DEL VEIEN: I disse dager setter Statens vegvesen opp over 240 "Del veien"-skilt i håp om å roe gemyttene bilister og syklister i mellom.  Foto: Samfoto
DEL VEIEN: I disse dager setter Statens vegvesen opp over 240 "Del veien"-skilt i håp om å roe gemyttene bilister og syklister i mellom. Foto: Samfoto Vis mer


- Daglig opplever lastebilsjåfører at biler akselererer raskt opp på siden og smyger seg inn foran dem. De tenker ikke over at det nesten er umulig for lastebilsjåføren å få dette med seg, fortalte Jens Olav Rud i Norges Lastebileierforbund da vi tidligere omtalte problemet.

Det blir ikke noe enklere når det gjelder syklister.

LES OGSÅ: Dette prøveprosjektet gir syklister i Kristiansand forkjørsrett

Hold deg bak

Selv om teknologien fortsatt jobber med oss og vi får bedre speil, vil fortsatt blindsonen være der i lang tid fremover. Derfor er det viktig å være ekstra oppmerksom når en havner ved siden av eller bak større kjøretøy.

- Som syklist gjør du trygt i å holde deg bak store biler, og ikke på høyre side. Alle biler har en blindsone, men det er vanskelig for både syklister og bilister å vite akkurat hvor den er, særlig i en sving. Det avhenger av blant annet størrelsen på bilen, hvor høyt sjåføren sitter og hvordan speilene er stilt inn, sier Myre.

30 syklister i blindsonen

For å vise hvor stor blindsonen er tok Statens vegvesen grep. Det førte til at de fikk plassert 30 syklister i blindsonen til en mellomstor lastebil. Du kan se videoen under.