Tips: Spar penger, kjøp brukt trebåt.

Høykonjunktur igjen. Prisene på både nye og brukte båter stiger opp i mot det uoppnåelige for vanlige folk. Men ingen regel er uten unntak.

Å kjøpe ny båt er som å sette penger i banken. Det kan vise seg å bli en gullkantet investering: Kjøpte du båt på 80-tallet kan du faktisk få mer igjen for den enn du en gang ga for båten som ny. Etterspørselen er atskillig større enn tilbudet, med påfølgende høye priser. For høye, mener mange. Slik er diagnosen for bruktmarkedet på båt anno 2000. Og slik kommer det trolig til å forbli, i flere år fremover.

Båten ingen vil ha

Med ett unntak: Trebåter. Her er situasjonen snudd på hodet. Hvis du ser bort i fra noen designmessige perler er trebåten en båt ingen vil ha.

En ringerunde til landets båtmeglere ga et entydig svar: Mens folk løper mann av huse for å få seg en kurant plastbåt, har de store problemer med å få solgt trebåter. Derfor er markedet på trebåter i høy grad kjøperens marked.

En direkte prissammenligning mellom tre- og plastbåt er vanskelig. Allikevel forteller sentrale kilder i bransjen at prisdifferansen på sammenlignbare objekter kan overstige 50% -- i favør av trebåten.

Jan H. Syvertsen i Konglig Norsk Båtforbund bekrefter ovenfor DinSide at du får mer båt for pengene hvis du velger tre fremfor plast: ”Her har du muligheten til å gjøre et vesentlig bedre kjøp”
”Mens markedet for brukt plastbåt er opphetet, er det samme markedet for trebåt tilnærmet dødt”, konstaterer Syvertsen.

Myten om vedlikehold

Syvertsen mener grunnen til den lave interessen for trebåter skyldes oppfatningen om at disse båtene krever svært mye vedlikehold og arbeid. ”Men dette er mer en myte enn et faktum”, mener Syvertsen, som minner om at også plastbåter trenger omsorg og pleie fra sin eier.

Les forøvrig mer om vedlikehold av trebåt på denne lenken.

Kjøp trygt

Det er imidlertid viktig å besiktige båten grundig før du kjøper et brukt objekt. Særlig hvis båten er over 30 år. For erfaring tilsier at det er etter de fylte 30 problemene med en trebåt kommer snikende. Derfor bør du følge tre regler når du kjøper eldre trebåt:

1. La deg aldri lure av båtens utseende. Bak blank, blendende lakk kan det skjule seg råte eller andre vederstyggeligheter.
2. Pass på at besiktigelsen foregår mens båten ligger på land. Når båten er sjøsatt ser du bare toppen av et isfjell.
3. Ligger din kunnskap om båt generelt og trebåt spesielt å hviler seg på det absolutte nullpunkt – sørg for assistanse fra en kyndig person. Kjenner du ingen som fortjener denne betegnelsen er blant annet trebåtbyggere villige til å være din personlige ekspert, mot et vederlag du trolig kan leve med. Ellers har Kongelig Norsk Båtforbund 36 besiktigelsesmenn over hele landet som foretar en tilstandsbesiktigelse på båten. Besiktigelsen koster kr. 250,- for medlemmer og kr. 400,- for ikke-medlemmer.

Følger du disse rådene er trolig kjøp av brukt trebåt minst like trygt som kjøp av en tilsvarende plastbåt. Og langt billigere.

Kjøpekontrakt for bruktbåt finner du forøvrig her