Tips: Slik unngår du at båten din blir stjålet!

Å få båten sin stjålet er enhver båteiers mareritt. DinSide forteller deg derfor hvor du er mest utsatt for tyveri, hva slags båter som stjeles, og ikke minst - hva kan du selv gjøre for å unngå tyven.

Tips: Slik unngår du at båten din blir stjålet!

  1. Hvordan unngå tyven?

Tyveri er blitt et alvorlig problem for norske båteiere. I fjor ble det registrert 2.653 tyverier av eller fra båt langs kysten vår.

Oslofjorden verst

Båttyvene er imidlertid ikke like aktive over hele landet. I Indre Oslofjord er du desidert mest utsatt for å få båten din stjålet, opplyser lensmannsfullmektig Geir Larsen ved Onsøy lensmannskontor, som daglig jobber med båtkriminalitet.

- Området rundt Oslo er det mest belastede, men også i Vestfold og Østfold stjeles det fritidsbåter, poengterer Larsen. Har du båtplass på Vestlandet eller i Nord-Norge kan du derimot sove atskillig tryggere om natten.

Skjærgårdsjeeper mest utsatt

Også hva slags båt du har innvirker på hvor utsatt du er for tyveri. Kurt Undereidet i If Skadeforsikring forteller om en tendens mot at tyvene stadig velger dyrere og bedre båter. Særlig skjærgårdsjeeper er attraktive objekter for de langfingrede. Det er hittil i år forsvunnet 20 prosent flere båter av denne typen, sammenliknet med samme periode i fjor.

- Skjærgårdsjeepene er enkle å håndtere, og ikke minst enkle å omsette, sier Geir Larsen, som kan bekrefte at denne båttypen er svært utsatt for tyveri.

Hvis båten din først blir stålet skal du ikke ha alt for store forhåpninger om å se den igjen. Tre av fire båter som forsvant i fjor er enda ikke kommet til rette.

Til Sverige og Polen

- Mange av båtene omsettes videre her til lands. Men en ikke ubetydelig del av tyvegodset havner trolig på utenlandske markeder, forteller Larsen. Sverige og Polen er land hvor du har gode muligheter til å finne igjen båten din hvis den blir stjålet.

I kampen mot tyvene er du imidlertid ikke maktesløs. Hvordan du sikrer deg mot tyveri av båten din kan du lese under Hvordan unngå tyven.