GAMMEL GUMMI: Selv om dekket har tilstrekkelig mønsterdybde, er det ikke sikkert at dekket lenger har gode egenskaper.
GAMMEL GUMMI: Selv om dekket har tilstrekkelig mønsterdybde, er det ikke sikkert at dekket lenger har gode egenskaper.Vis mer

TIPS: DinSide gir deg råd om MC-dekk

Noen få kvadratcentimeter gummi. Dette er faktisk det eneste som forbinder deg med vegen når du kjører motorsykkel. Derfor er det ekstra viktig at disse kvadratcentimeterne er av høy kvalitet.

MC-dekk er dyrt og det er ikke alltid like trivelig å bla opp tusenvis av kroner når sommeren og den dyre ferien står like om hjørnet. Men du bør finne andre måter å spare penger på enn å kjøre rundt med slitte MC-dekk, det kan nemlig bli en ytterst dyrekjøpt erfaring.

Minimum to millimeter

Hvordan vet du så om det er på tide å skifte ut puddingene? Først bør du ta en titt på mønsterdybden. I følge loven skal mønsterdybden være minimum én millimeter. Men de fleste eksperter, DinSide inkludert, er enige om at dekk med mindre enn to millimeter mønsterdybde er svært lite egnede for norske forhold. Blant annet vil dekk med liten mønsterdybde ha svært dårlige egenskaper på våt vei og dermed gi stor fare for vannplaning. Husk at dette også gjelder fordekket. Som kjent er det jo fordekket som står for storparten av jobben når du bremser med motorsykkel.

Gamle dekk bør skiftes

FORDEKKET LIKE VIKTIG: Dekk med liten mønsterdybde har svært dårlige egenskaper på våt vei. Husk at dette også gjelder fordekket, som står for storparten av jobben når du bremser.
FORDEKKET LIKE VIKTIG: Dekk med liten mønsterdybde har svært dårlige egenskaper på våt vei. Husk at dette også gjelder fordekket, som står for storparten av jobben når du bremser. Vis mer

Men selv om dekket har tilstrekkelig mønsterdybde, er det ikke sikkert at dekket lenger har gode egenskaper. Gummidekk utsettes nemlig for herding, noe som gjør dem hardere over tid. Denne prosessen ødelegger sakte men sikkert dekkets egenskaper. Hvis dekket er mer enn fem år gammelt, bør du derfor be en ekspert om å bedømme dekkets tilstand før du tar det i bruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis gummien har sprukket, er dekket modent for utskifting. Og hvis dekket er eldre enn ti år, bør du skifte det ut - uansett utseende.

Fremmedlegemer

Ta også en kikk etter fremmedlegemer. Fjern småstein og se samtidig etter spiker og andre skarpe gjenstander. Hvis du finner skarpe gjenstander i dekket, bør du skru det av og levere dekket til reparasjon. Hvis du tar sjansen på å kjøre til verkstedet, bør du kjøre forsiktig.

Felger

Ta også en kikk på felgene. Har du eiker bør du kontrollere strammingen. Uansett bør du kontrollere felgene for rust og skader. Overflaterust kan pusses vekk, men har rusten begynt å tære ordentlig på felgen, bør du la en fagmann kikke på den før du tar den i bruk. Hvis det har oppstått sprekker i felgen, kan dette være et signal om materialsvikt, og du bør la en fagmann se på felgen.

Lufttrykk

SJEKK LUFTTRYKKET: Du bør alltid kontrollere dekkenes lufttrykk når de har stått en hel vinter. Feil lufttrykk gir både dårlige kjøreegenskaper og ujevn slitasje.
SJEKK LUFTTRYKKET: Du bør alltid kontrollere dekkenes lufttrykk når de har stått en hel vinter. Feil lufttrykk gir både dårlige kjøreegenskaper og ujevn slitasje. Vis mer

Du bør alltid kontrollere dekkenes lufttrykk når de har stått en hel vinter. Feil lufttrykk gir både dårlige kjøreegenskaper og ujevn slitasje. Korrekt lufttrykk finner du i instruksjonsboken. Alternativt kan du ringe importør eller en merkeforhandler. Husk å måle lufttrykket når dekkene er kalde. Varme dekk vil vise et kunstig høyt lufttrykk. Hvis du har mistet ventilhettene, bør du kjøpe nye. I tillegg til å beskytte ventilene, kan ventilhettene fungere som en ekstra sikkerhet hvis ventilen skulle ryke.

Nye dekk

Fant du ut at dekkene er modne for dynga? Hva bør du i tilfelle legge vekt på når du kjøper nye dekk? En enkel løsning er å kjøpe de samme dekkene som satt orginalmontert på sykkelen. Hvis du vurderer racingdekk, bør du være klar over at disse slites langt raskere enn et touringdekk. Mens du kan forvente at et touring bakdekk varer omlag 10.000 kilometer, kan du risikere at mønsteret på et sportsdekk er borte etter 5.000. Årsaken er at sportsdekk er laget av en mykere gummiblanding, som gir et bedre feste på tørr asfalt.

OBS!

Du må imidlertid være oppmerksom på at nye dekk som regel er satt inn med silikon eller andre stoffer som skal forsinke gummiens nedbrytingsprosess. Silikon er glatt og du bør være svært forsiktig når du ruller ut fra dekkverkstedet. Du bør kjøre minimum ti mil på nye dekk før du virkelig sjekker ut hva de nye dekkene er gode for.

Relaterte artikler:
PRISTEST: Vi gir deg prisene på 24 MC-dekk