Tilkall politiet!

Dagens politibiler fra Ford er basert på trauste Crown Victoria. Men avløseren er klar.

Den skal tåle en kollisjon bakfra i 120 km/t, den kan leveres med skuddsikre dører og med forhjulsdrift eller firehjulsdrift. Hvilken da? Jo, bilen Ford nettopp har presentert som etterfølgeren etter den velkjente Crown Victoria-politibilen.

Police Interceptor

Ford kaller den bare Police Interceptor; de har vel ikke lyst til å fremheve at den er basert på familiebilen Taurus. Bilen skal konkurrere med GMs kandidat, bakhjulsdrevne Caprice - basert på en australsk Holden i øvre mellomklasse. Men mens GM altså velger å gå fra forhjulsdrift til bakhjulsdrift, gjør Ford det motsatte.

Ford mest moderne

Når det gjelder motor er Ford klart mer moderne enn konkurrenten fra Chevrolet. Der Caprice for sin toppmotorisering fortsatt sverger til en voluminøs seksliters V8-motor som produserer 355 hestekrefter og et dreiemoment på 522 newtonmeter, skal Ford (Taurus) Police Interceptor utstyres med en motor av den nyutviklede EcoBoost-familien (Vi testet nylig en versjon av den i S-Max) Her er det snakk om en V6 biturbo-motor på 3,5 liter. Den produserer opptil 365 hestekrefter og et dreiemoment på 476 newtonmeter. Girkassen er en sekstrinns automat.

Ford Police Interceptor: All-new Ford Police Interceptor sedan will offer two fuel-efficient powertrain options - including EcoBoost with all wheel-drive - along with an array of safety technologies; interior has been designed to meet the unique law enforcement needs. (3/15/2010) Foto: Wieck
Foto: Wieck
Ford Police Interceptor Concept: Ford, the market leader in the law enforcement vehicle segment, reveals its all-new, purpose-built Police Interceptor that will exceed the durability, safety, performance and fuel economy of the outgoing Ford Crown Victoria. (3/15/2010) Foto: Wieck
Ford Police Interceptor: Ford reveals its all-new, purpose-built Police Interceptor, engineered to exceed durability, safety and performance of todays leading police car - the Ford Crown Victoria Police Interceptor. (3/15/2010) Foto: Wieck
Konkurrenten: Chevrolet Caprice - med bakhjulsdrift.
Chevrolet Caprice
TRAUST: Ford Crown Victoria som politibil
Ford Interceptor Concept.


Alternativt kommer en grunnversjon av Interceptor-en; den nøyer seg med en 263-hesters versjon av samme 3,5-litersmotor. Denne kan også gå på E85-bioetanol.

Spesialrigget

Konkurrenten: Chevrolet Caprice - med bakhjulsdrift.
Konkurrenten: Chevrolet Caprice - med bakhjulsdrift. Vis mer


Disse bilene er selvsagt spesialrigget for politiarbeid og utrykninger; de har kraftigere bremseutstyr, bedre sikkerhetssystemer og tilleggs-luftinntak.

I løpet av året kommer også Chrysler med sin kandidat til politistyrkenes flåte, nemlig en ny versjon av Dodge Charger - en bil som også har opparbeidet seg en viss troverdighet som politibil.

Vil den nye Ford Police Interceptor sørge for å opprettholdet merkets høye markedsandel (cirka 70%) av det prestisjefylte politibil-markedet? Vi får ikke vite det før i 2012, for bilen introduseres ikke i markedet før til neste år.

Interceptor Concept fra 2007:

(Les mer om den her.)

Synd ikke Interceptor ble slik dette konseptet forespeilet i 2007...
Synd ikke Interceptor ble slik dette konseptet forespeilet i 2007... Vis mer


Av andre spesielle politibiler er kanskje denne heftigst: Les om Brabus Rocket Polizei her!

Som en kuriositet kan vi nevne dragsterversjonen av Dodge Charger politibil som nevnes i denne artikkelen (0-100 på ett sekund!)

Italiensk politi liker også utrykningsbiler med fartsressurser. Les om dem her.