Tilbyr matnyttig kjørekurs

Vet du egentlig hvordan bilen din opptrer når du må bråbremse i 80 kilometer i timen på såpeglatt føre? Eller hva som skjer når du gjør en brå unnamanøver i samme hastighet?

TANGO: Superglatt underlag søger for at alle får erfare både over- og understyring.
TANGO: Superglatt underlag søger for at alle får erfare både over- og understyring. Vis mer

Hvis du kan svare bekreftende på disse spørsmålene, får vi håpe du har opplevd disse situasjonene på en øvelsesbane, og ikke ute på offentlig veg.

Problemet er imidlertid at storparten av befolkningen ikke har vært i nærheten av en øvelsesbane siden de fikk førerkortet. Dermed får mange en svært ubehagelig overraskelse den dagen den virkelig farlige situasjonen oppstår.

Ikke bare Volkswagen-kunder

Vi applauderer derfor Volkswagen, som fra og med oktober i år gjør sitt kjøre- og sikkerhetskurs tilgjengelig for allmenheten. Kurset var i utgangspunktet tenkt rettet mot Volkswagens nybilkunder. Nå har imidlertid Volkswagen-importør Harald A. Møller bestemt seg for å gjøre kurset tilgjengelig for alle som er villige til å bruke 3.000 kroner på å friske opp kjøreferdighetene.

Vi tror en svært stor prosentandel av norges bilist-stand vil få full valuta for pengene. Vi angret i hvert fall ikke på at vi deltok på kjørekurset, som arrangeres på Vålerbanen syd for Elverum.

Moderne teknologi

GJØR INNTRYKK: Selv ABS-bremser må melde pass når underlaget er såpeglatt. En nyttig tankevekker i vinterlandet Norge.
GJØR INNTRYKK: Selv ABS-bremser må melde pass når underlaget er såpeglatt. En nyttig tankevekker i vinterlandet Norge. Vis mer

Som de fleste andre kurs, innleder også Volkswagens kjøre- og sikkerhetskurs med en teoretisk del. Den tar blant annet for seg teknologiske nyvinninger som elektronisk stabilitetskontroll (ESP), elektronisk differensialbrems (EDS) og elektronisk bremsekraftfordeling (EBD). De fleste av våre lesere er nok godt kjent med disse begrepene, men ingen har vondt av en grundig gjennomgang av denne teknologien.

Gjør inntrykk

Deretter bærer det ut på banen, der man får testet ut teorien i praksis. Etter en rask leksjon om setejustering og rattgrep får man prøvd seg på underlag med så dårlig friksjon at betegnelsen "såpeglatt" for en gangs skyld blir korrekt. Vi kan love deg at det gjør inntrykk når du seiler bortover banen med bremsepedalen i bunn og fortsatt ikke har klart å stanse bilen etter 150 meter.

Små marginer

I sving-øvelsen er underlaget like speilglatt. Denne øvelsen demonstrerer hvor små marginene faktisk er når man forsøker å komme seg velberget gjennom glatte svinger. Vi opplevde eksempler på at en fartsøkning på kun fem kilometer i timen utgjorde forskjellen på en uproblematisk gjennomføring og full katastrofe.

Kurset består ikke bare av glattkjøring. Vi fikk også prøvd oss på slalåmkjøring og full nedbremsing i sving. Den etterhvert så berømte elgtesten er også pensum.

Avansert kjøreteknikk

ELGTEST: Den berømte elgtesten er blant øvelsene kursdeltakerne får prøvd seg på.
ELGTEST: Den berømte elgtesten er blant øvelsene kursdeltakerne får prøvd seg på. Vis mer

De fleste vil oppfatte det som en nedtur hvis en hel dag på en motorsportbane ikke resulterer i litt høyfartskjøring. Dette er Volkswagen selvsagt klar over. Derfor avsluttes dagen med et lite kurs i avansert kjøreteknikk, der deltakerne under kyndig veiledning får forsøkt seg på teknikkene som praktiseres av de store gutta.

Anbefales

Nordmenn er omgitt av regler og lover på mange kanter. Likevel stiller det offentlige ingen krav til trafikkopplæring eller oppfriskningskurs etter at førerkortet er utdelt. Med utgangspunkt i den stadig høyere trafikktettheten og det stadig mer kompliserte trafikkbildet, tror vi de fleste av oss har svært godt av et kjørekurs i ny og ne. Fra oktober har også du muligheten. Bruk den.

Relaterte artikler

  • Audi kjøre- og sikkerhetskurs
  • Artikler om sikkerhetsutstyr og kollisjonstester