Tidlig død for Jeep Commander?

Seriøse kilder hevder at Jeep Commander vil få nådestøtet allerede i 2008. Den norske importøren er ikke enig.

Jeep Commander ble her i landet introdusert som personbil så sent som i mars 2006. Og først i juni var varebil-utgaven klar. Nå går det hardnakkede rykter om at den kjempestore Jeepen vil bli tatt ut av produksjon allerede neste år. Ifølge detroitnews.com og motorauthority.com skal årsaken være svakt salg, i kombinasjon med kannibalisering.

Voldsomme rabatter - svakt salg

Det viser seg nemlig at Commander har vært tungsolgt i hjemmemarkedet. I løpet av 2006 ble det kun solgt drøye 88.000 eksemplarer i USA. Dette til tross for at forhandlerne har operert med inntil 8.000 dollar (ca. 52.000 kroner) i rabatter. Dette er høye tall, med utgangspunkt i at innstegsprisen i USA er 28.000 dollar (ca. 182.000 kroner).

Kannibalisering

Tidlig død for Jeep Commander?

  1. Store Commander-bilder


Det som gjør situasjonen enda verre, er at salget av lillebror Jeep Grand Cherokee samtidig har sunket med 75.000 eksemplarer sammenlignet med 2005. Disse tallene indikerer at Commander-salget i svært høy grad har gått på bekostning av Grand Cherokee, såkalt kannibalisering.

Målet med Commander har selvsagt tvert i mot vært å kapre nye kunder. Commander er blant annet den første Jeep-modellen som har kunnet skilte med tre seterader og syv sitteplasser.

Synkede SUV-salg i USA

Det som også skader Commanders posisjon, er det faktum at økte drivstoffpriser i USA har bidratt til at SUV-salget har sunket. Mange analytikere spår at salget av de største og tørsteste firehjulstrekkerne vil synke ytterligere hvis drivstoffprisene forblir på dagens nivå, eller endog øker.

Vare-Commander utgjør 75 prosent av Jeep-salget

Hvis ryktene om at Jeep Commander vil bli tatt ut av produksjon allerede i 2008 medfører riktighet, vil dette være svært negativt for den norske Jeep-importøren; Chrysler Norge. Chrysler Norge klarte nemlig å finne kunder til hele 229 varebil-utgaver av Commander i 2006 - og det i løpet av bare et halvt år. For å sette dette tallet i perspektiv, kan det nevnes at det i 2006 totalt ble registrert 311 nye Jeep person- og varebiler her i landet.

Avviser spekulasjonene

Henning Larsen, markedssjef i Chrysler Norge, går imidlertid langt i å avvise ryktene.
- Vi har undersøkt på alle kanter - både i USA og hos Europa-ledelsen i Stuttgart - angående spekulasjonene du henviser til. Og det er ingen som bekrefter disse spekulasjonene - tvert i mot. Jeep Commander inngår som en meget viktig modell i våre fremtidsplaner som er lagt i overensstemmelse med Chrysler Group. Vi avviser således disse spekulasjonene fullstendig, sier Larsen.

Personbilutgaven av Jeep Commander 3.0 CRD starter i dag på 874.000 kroner. Varebil-utgaven starter på 459.000 kroner.

Kilder: detroitnews.com, motorauthority.com

  • Store Commander-bilder finner du her.
  • Relaterte artikler:

  • Jeep Commander prøvekjørt: En røff aristokrat
  • Jeep Commander blir varebil
  • Commander med V6-diesel
  • Sjefs-Jeep med plass til syv