Tidlig død for Jeep Commander?

Seriøse kilder hevder at Jeep Commander vil få nådestøtet allerede i 2008. Den norske importøren er ikke enig.

Jeep Commander ble her i landet introdusert som personbil så sent som i mars 2006. Og først i juni var varebil-utgaven klar. Nå går det hardnakkede rykter om at den kjempestore Jeepen vil bli tatt ut av produksjon allerede neste år. Ifølge detroitnews.com og motorauthority.com skal årsaken være svakt salg, i kombinasjon med kannibalisering.

Voldsomme rabatter - svakt salg

Det viser seg nemlig at Commander har vært tungsolgt i hjemmemarkedet. I løpet av 2006 ble det kun solgt drøye 88.000 eksemplarer i USA. Dette til tross for at forhandlerne har operert med inntil 8.000 dollar (ca. 52.000 kroner) i rabatter. Dette er høye tall, med utgangspunkt i at innstegsprisen i USA er 28.000 dollar (ca. 182.000 kroner).

Kannibalisering

Tidlig død for Jeep Commander?

Tidlig død for Jeep Commander?

  1. Store Commander-bilder
Tidlig død for Jeep Commander?
Tidlig død for Jeep Commander?


Det som gjør situasjonen enda verre, er at salget av lillebror Jeep Grand Cherokee samtidig har sunket med 75.000 eksemplarer sammenlignet med 2005. Disse tallene indikerer at Commander-salget i svært høy grad har gått på bekostning av Grand Cherokee, såkalt kannibalisering.

Målet med Commander har selvsagt tvert i mot vært å kapre nye kunder. Commander er blant annet den første Jeep-modellen som har kunnet skilte med tre seterader og syv sitteplasser.

Synkede SUV-salg i USA

Det som også skader Commanders posisjon, er det faktum at økte drivstoffpriser i USA har bidratt til at SUV-salget har sunket. Mange analytikere spår at salget av de største og tørsteste firehjulstrekkerne vil synke ytterligere hvis drivstoffprisene forblir på dagens nivå, eller endog øker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vare-Commander utgjør 75 prosent av Jeep-salget

Hvis ryktene om at Jeep Commander vil bli tatt ut av produksjon allerede i 2008 medfører riktighet, vil dette være svært negativt for den norske Jeep-importøren; Chrysler Norge. Chrysler Norge klarte nemlig å finne kunder til hele 229 varebil-utgaver av Commander i 2006 - og det i løpet av bare et halvt år. For å sette dette tallet i perspektiv, kan det nevnes at det i 2006 totalt ble registrert 311 nye Jeep person- og varebiler her i landet.

Avviser spekulasjonene

Henning Larsen, markedssjef i Chrysler Norge, går imidlertid langt i å avvise ryktene.
- Vi har undersøkt på alle kanter - både i USA og hos Europa-ledelsen i Stuttgart - angående spekulasjonene du henviser til. Og det er ingen som bekrefter disse spekulasjonene - tvert i mot. Jeep Commander inngår som en meget viktig modell i våre fremtidsplaner som er lagt i overensstemmelse med Chrysler Group. Vi avviser således disse spekulasjonene fullstendig, sier Larsen.

Personbilutgaven av Jeep Commander 3.0 CRD starter i dag på 874.000 kroner. Varebil-utgaven starter på 459.000 kroner.

Kilder: detroitnews.com, motorauthority.com

  • Store Commander-bilder finner du her.
  • Relaterte artikler:

  • Jeep Commander prøvekjørt: En røff aristokrat
  • Jeep Commander blir varebil
  • Commander med V6-diesel
  • Sjefs-Jeep med plass til syv