Tid for vårrengjøring - pass på bilen!

Feiingen kan få uheldige konsekvenser for gateparkerte biler.

<b>SE BEGGE VEIER:</b> Bileier plikter å sjekke om det er kommet et midlertidig parkeringsforbud én gang i døgnet. Foto: STINE OKKELMO
SE BEGGE VEIER: Bileier plikter å sjekke om det er kommet et midlertidig parkeringsforbud én gang i døgnet. Foto: STINE OKKELMO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(OPPDATERT): Gatefeiing skjer gjerne i forkant av nasjonaldagen, men avhengig av hvilken by vi snakker om, varierer tidspunktene. Oslo håper å være klar til 17. mai, Drammen allerede 1. mai - mens for eksempel Trondheim risikerer å holde på til et stykke ut i juni.

Noen ganger kan ikke planene følges til punkt og prikke, for eksempel på grunn av uventede værforhold.

Sjekk hvert døgn

Uansett: Nå gjelder det å følge med dersom du parkerer bilen på gaten. Kommunen har en varslingsplikt om midlertidig parkeringsforbud, på minst 24 timer.

Med andre ord: Du har 24 timer på deg til å flytte bilen, fra skiltet kommer opp - og til du risikerer å bli tauet bort.

Det betyr også at dersom varslingen blir satt opp mindre enn 24 timer før det annonserte parkeringsforbudet skal tre i kraft, kan ikke borttauing skje før de 24 timene er gått.

Se på oversiktene

Skal du på helgetur, eller du benytter noen av fridagene i mai til å reise bort, bør du før avreise sjekke om det skal feies i gaten der du har parkert bilen.

Og hvis du for eksempel skal på ferie bør du få en venn eller nabo til å se etter bilen.

GATEOVERSIKT: Noen kommuner har en detaljert oversikt over når og hvor det skal feies - her bymiljøetaten i Oslo. Foto: ØIVIND IDSØ
GATEOVERSIKT: Noen kommuner har en detaljert oversikt over når og hvor det skal feies - her bymiljøetaten i Oslo. Foto: ØIVIND IDSØ Vis mer


Hvis du bor i Oslo kan du se når vårrengjøringen er planlagt i din gate på denne nettsiden. Lenker til andre byers informasjonsmateriell finner du nederst i saken.

I Trondheim tilbyr kommunen SMS-varsling, som bør gjøre det lettere å følge med.

Koster flesk

Hvert år opplever likevel rundt 3.000 bilister - bare i hovedstaden - at bilen deres forsvinner på under gatefeiingen.

Og borttauing er dyrt: I Oslo koster det deg 2.700 kroner, inkludert parkeringsgebyr, å bli tauet inn. I tillegg kommer en døgnavgift på 200 kroner per døgn bilen din står uavhentet på inntauingstomta.

LES OGSÅ: Dette er de vanligste parkeringstabbene

Cirka 30.000 midlertidige skilt

Vårrengjøringen i en storby er ikke noe pingleprosjekt, men i de siste vintersesongene har gatene blitt vinterfeiet når det er lite snø, kan pressekontakt Odd Olav Bratteberg i Bymiljøetaten i Oslo fortelle.

I år ble det strødd dobbelt så mye singel – 12.000 tonn, hovedsaklig grunnet det glatte føret i januar, som i fjor vinter. Bratteberg opplyser ellers at mange tonn ble feiet opp før vårrengjøringen, som for øvrig startet før påske og altså varer fram til 17.mai.

Den ble avbrutt av snøfall men startet opp igjen 7.april. Anslagsvis vil det bli feiet opp cirka 15.000 tonn etter denne vinteren. Dette er forurenset masse som leveres deponier.

Kommunen fører ikke statistikk over antall midlertidige P-forbud-skilt som settes ut i forbindelse med vårrengjøringen, men Bratteberg gir et anslag på omtrent 30 000 skilt.

Her er oversikten:
Feiing/vårrengjøring i Oslo
Feiing/vårrengjøring i Trondheim
Feiing/vårrengjøring i Bergen
Feiing/vårrengjøring i Drammen

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!