Kjøre bil i utlandet

Ti råd for hvordan du skal oppføre
deg med bil og sykkel utenfor Norge

Halvparten av oss frykter bilkjøring på utenlandske veier.

KJØRE BIL I UTLANDET: Mange nordmenn opplever det som stressende å kjøre bil på feire utenlands. Foto: Colourbox
KJØRE BIL I UTLANDET: Mange nordmenn opplever det som stressende å kjøre bil på feire utenlands. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

48 prosent av alle nordmenn synes det er slitsomt å kjøre bil i utlandet. I hvert fall om vi skal tro TNS Kantars ferske undersøkelse, utført for Europeiske Reiseforsikring og Trygg Trafikk.

Årsak: Fordi trafikken er annerledes utenfor Norges landegrenser.

Likevel, mer enn halvparten av oss leier bil når vi er på utenlandsferie.

- Kjører du i utlandet må du bruke alt du har lært om trafikk. Du kan ikke kjøre på autopilot, men være enda mer oppmerksom enn hjemme. Dette gjelder i enda større grad når du kjører fremmed bil, sier kommunikasjonssjef Ann-Kathrin Årøen i Trygg Trafikk.

Har du planer om å reise til utlandet i sommer? Her viser vi hvordan du kan se NRK på mobilen. Eller vil du heller bruke Netflix på utenlandsferien?

Ti tips for å kjøre i utlandet

Europeiske og Trygg Trafikk har derfor utarbeidet en liste med ti tips, for hvordan nordmenn i utlandet bør tenke når vi kjører i trafikken.

Lista kan du se i egen faktaboks lenger ned i saken.

Ifølge Ann-Kathrin Årøen er det særlig ett viktig tips å ta med seg i kofferten.

­– Stress ned og hold fartsgrensene. Husk at utenlandske sjåfører ikke nødvendigvis tenker som du gjør i trafikken, sier hun.

Ser oss selv som drømmesjåfører

Thailand, Italia og Hellas er blant landene som er kjent for heftig trafikk. 31 prosent av de spurte i undersøkelsen mener at folk kjører fortere i utlandet enn i Norge. Like mange opplever kjørekulturen som verre.

Mange frykter dessuten ulykker.

Samtidig opplever mange nordmenn på ferie seg selv nærmest som mønstersjåfører. Ni av ti sier nemlig at de i liten grad lar seg friste til å tråkke litt ekstra på gassen i utlandet. 61 prosent avviser tanken totalt.

- Det er fint folk sier de holder fartsgrensene, men vi vet at mange i virkeligheten kjører mye fortere på motorveiene i utlandet, enn de ville gjort her hjemme. Fart er årsak til mange av de alvorligste ulykkene. Senk derfor farten og ta det med ro. Det kan utgjøre en livsviktig forskjell, oppfordrer Årøen i Trygg Trafikk.

- Opptre defensivt

Ifølge Europeiske Reiseforsikring får de i gjennomsnitt innmeldt i overkant av én trafikkulykke ukentlig, gjennom hele året.

De 60 trafikkulykkene varierer i alvorlighetsgrad - fra hudavskrapninger og mindre alvorlige bruddskader til alvorlige blødningskader, skader på indre organer og hodeskader. I verste fall dødsfall.

- De mest alvorlige trafikkulykkene er heldigvis i mindretall, men de blir innmeldt fra hele verden, fastslår Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske.

Vennesland råder derfor nordmenn på ferie i utlandet til å opptre defensivt i trafikken.

- Det er et utrolig komplisert trafikkbilde i utlandet, og de har ikke den samme respekten for trafikkreglene som vi er vant til i Norge. Grønn mann i utlandet, betyr ikke at man kan krysse veien uten å forsikre seg om at bilene stopper, sier Vennesland.

LES OGSÅ:
Nå har du mulighet til å gjøre en god bruktbil-deal
Enklere å skaffe drømmebil fra utlandet
Bilutstyret alle hadde, men som vi har glemt i dag

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!